Het is ook niet ondenkbaar dat deze 'kwaliteit' c.q. samenstelling van hersenen bijdraagt aan het feit dat deze trekvogels na een flinke reis naar midden- of soms zelfs Zuid Afrika (en dus ook weer helemaal terug) er in slagen om -letterlijk tot op de vierkante meter- terug te keren naar hun broedterritorium in West Europa.
Nog interessanter wordt het als blijkt (ringonderzoek) dat ze dit kunstje ZELFS bij herhaling (dus meerjarig) kunnen uitvoeren!
De werking van de hersenen van vogels is op vele vlakken nog steeds een raadsel.
Opvallend in het "nachtegalenstuk" vind ik de beschrijving van de werking van het bovenste en de onderste helft van de hersenen. Tot nu toe had ik alleen over verschillen in de linker en rechter hersenhelft gelezen.
Over het terugvinden van bepaalde bestemmingen door trekvogels maar ook door bijv. postduiven is vaak geschreven, maar veel verklaringen lijken toch erg op het aannemelijk maken van hypotheses.
Ik denk daarbij aan de theorie van de "ingebouwde kompas" c.q. de magnetische gevoeligheid van de hersenen(?) en de theorie dat vogels gebruik zouden maken van kenmerken in het landschap.
Ik denk dat er nog veel serieus onderzoek nodig is, voordat er conclusies kunnen worden getrokken.