Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > overvoeren Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
<<< vorige


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2012-06-10 - 21:29:59 send message to broto

quote
wie kan mij vertellen hoeveel gram zaad en eivoer/fruit/groente mengsel ik zou moeten geven per keer.

Of aanduiden per eetlepel?




Kan je zelf achterkomen door te kijken hoeveel ze eten.
Het is moeilijk aan te geven, heeft te maken met de huisvesting, tijd van het jaar, aanbod van voedsel( kwaliteit)
En sommige vogels eten nu eenmaal meer dan andere


mreyder
Website Member
Posts :610

Website Member
2012-06-11 - 09:58:58 send message to mreyder

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik heb deze thread enkele malen gelezen en wil er uiteindelijk toch op reageren. Kijk: veel te veel voer verstrekken is niet nodig: je gooit de helft weg, dit is zonde, kost veel geld en de vogels schijnen alleen te eten wat ze lekker vinden. Dus geef zoveel als ze bijna opeten. Het lijkt me, dat je met groente/fruit zeker zo door kunt gaan, misschien iets minder, zodat je niet zoveel weg gooit. Maar ik ben zeker geen voorstander van in de herfst/winter/voorjaar schraler (minder en/of armer) te voeren. Ik heb in de afgelopen 32 jaar veel kromsnavles gehad en gekweekt, Australischen , Aziaten, Afrikanen en zuid-Amerikanen. Heb de laatste jaren veel Aratinga''s, met daarnaast nog Australischen/Aziaten en agaporniden en Vasa''s. Mijn vogels krijgen ELKE DAG groente/fruit en krachtvoer (eivoer/universeel/div andere ingredienten). Daarnaast zit er altijd als ik voer nog zaad in hun zaadbak. Buiten het broedseizoen voer ik ZEKER NIET armer. Ik geloof erg in het principe: je moet je jonge vogels in de voorafgaande rust-/winterperiode verdienen. maw: vogels moeten voldoende reserves hebben en goed in conditie zijn voor de kweek. Derhalve voer ik het hele jaar door hetzelfde voer, met dien verstande, dat ik ''s winters zelfs nog wat vetter voer (groter deel grovere en vettere zaden). Let wel: bijna al m''n vogels zijn gehuisvest in ruime buitenvluchten met een onverwarmd nachthok, als het hard vriest, is het in de nachthokken niet vorstvrij. Daarom voer ik tijdens vorstperiodes ook vetter. Mijn kweekreultaten zijn over al die jaren gemiddeld goed te noemen. Het verhaal: Zuid-amerikanen krijg je broedrijp door meer krachtvoer te geven is niet mijn ervaring. Vooral bij aratinga''s en brotogerissen is mijn ervaring: het belangrijkste is een koppel dat goed klikt. Daarnaast: een huisvesting (+ broedblok) dat naar de zin van de vogels is (en dat hoeft zeker niet in de ogen van de kweker het meest ideale te zijn!)EN de vogels moeten goed in conditie zijn. Ik heb al heel wat Aratinga''s aangeschaft die gezond, maar niet in optimale conditie waren. Zulke vogels zag ik hier in een relatief korte tijd in een veel betere conditie komen. Voer is hierbij erg belangrijk en zeker ook de mogelijkhied om in een buitenvlucht te kunnen, waarbij ze ook in de regen en de zon kunnen zitten: in mijn ogen erg belangrijk! Zo zie je bv (vaak op TT) groenvleugel- en ambonkonings die in erbarmelijke veerconditie zitten, verleden jaar in Zutphne bv nog. Heb zelf 2 jaar geleden een koppel groenvleugels gekocht: mooie vogels, veel blauw op de rug, goed gezond, maar niet optimaal qua veren. Ze kwamen uit een kleine (3 meter lang) en volledeig overdekte vlucht. Na een paar weken hier in een vlucht van 7 meter lang die slechts voor 1 meter overdekt is kende je ze niet meer terug: prachtig qua verenkleed en veel levendiger dan de eerste weken toen ze duidelijk niet aan zoveel ruimte gewend waren. Zo kan ik nog veel voorbeelden geven.

Ik weet, dat vaak gezegd wordt: in de vrije natuur hebben ze ook een periode van voerkrapte en als er dan voer in overvloed komt, beginnen ze te kweken. Dat geldt zeker niet voor alle kromsnavels. Bovendien: dat is in de vrije natuur, in gevangenschap werkt dat toch vaak anders. Er zijn ook veel vogels die geen periodes van krapte hebben, ook niet als er wel een regen en een droogseizoen is. In veel regenwouden bv is de zgn droge periode zeker niet droog en is er nog steeds een overvloed aan voer te vinden.

Let wel: dit is de manier die ik volg, een manier die mij goed bevalt en goede resultaten geeft. Ik wil zeker niet zeggen, dat iemand anders deze methode over moet nemen. Nog een ding: Ruben31 geeft aan, dat zijn vogels op de borst niet mooi bevederd zijn, vaal gekleurd en er komt wit van de onderlaag doorheen. Zonder je vogels gezien te hebben, lijkt het me, dat er een mogelijkheid is, dat ze zichzelf plukken. Juist bij Zuid-Amerikanen is het veelal zo, dat als een vogel zich eenmaal plukt, dat hij zich de rest van zijn leven blijft plukken, al haal je de oorspronkelijke reden van plukken (bv gehuisvest op een plek die de vogels stress oplevert) weg.


Ruben31
Website Member
Posts :791

Website Member
2012-06-11 - 16:37:39 send message to Ruben31

Mreyder,

Harstikke bedankt voor je opmerking hier heb ik zeker wat aan.
Plukken doen ze zeker niet,ik zie nergens veren liggen die de vogel zou hebben uitgeplukt,en na mijn idee lijkt het iets op rui.

Mijn voliere is helemaal bedekt en ik voer ze in de voliere,ook in de winter.
Als ik de voliere niet had bedekt wordt het voer bij regen kletsnat.Vorig jaar had ik 1 jong.
Mijn man was toen 8 maand en mijn pop is van 2007.

Ook is de staartbevedering erg lelijk bij mijn vogels,helemaal geraffeld door het gaashangen wat ze allebei doen.
Heb jij tips hoe ik dit kan veranderen?

En wat betreft de borstveren heb ik eens goed gekeken,word niet geplukt maar lijkt beschadigd,ook door het gaashangen.
Ze zijn licht in de rui momenteel,dit al wel een 2tal maanden.

Voeren doe ik zoals jij aangeeft mreyder,zomer en winter dezelfde samenstelling.

hoor graag tips van je.

Mvg Ruben



Pagina : 1 2
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 230 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede