Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > dilemma's bij ontwerpen nieuwe voliere Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : dilemma's bij ontwerpen nieuwe voliere
Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-07-29 - 13:26:00 send message to Daniel

Ik ben op dit moment bezig met het ontwerpen van nieuwe volieres (lichtelijk voorbarig want we moeten eerst verhuizen komend jaar om de volieres weg te kunnen zetten).

Nu zit ik met een aantal dilemma's. Zonlicht en regen dragen bij aan het welzijn en de conditie van onze vogels, maar in ons klimaat betekent het dat een deel van de soorten die ik op het oog heb voor een aantal maanden per jaar geen gebruik kunnen maken van de vlucht. Nu is regen op te lossen met een sproei-installatie maar zijn er dakbedekkingsmiddelen die zonlicht volledig doorlaten en 's zomers niet voor een broeikas zorgen.

En 2 vragen meer direct @Hans , maar als iemand anders wil reageren graag:

Hans, je hebt net nieuwe volieres weggezet. Waarom heb jij ervoor gekozen om het dak open te laten? Waarom heb je voor gaas tussen de volieres gekozen en niet voor dichte tussenwanden.

@ton, waarom heb jij bij je nieuwe voliere niet voor overdekking gekozen?

De reden voor deze vragen is ook dat ik idealiter geen appart nachthok wil. Ik wil proberen een aantal soorten te combineren die niet echt lieverdjes zijn en een nachthok zou het territorium in 2-en scheiden en mogelijk voor een twistpunt tussen de soorten kunnen leiden. Door de voliere als 1 geheel te houden zou dat voorkomen kunnen worden.


Ann*
Website Member
Posts :134

Website Member
2011-07-29 - 15:42:21 send message to Ann*

Een deel van mijn volières zijn overdekt met polycarbonaatplaten met UV filter. Dat zijn zeer sterkt golfplaten. Ze kraken of barsten niet, ze springen niet kapot door de warmte of de kou, ze kunnen tegen vallende bakstenen of takken(de deuk springt er terug uit).
Hier een website met gegevens : http://rfx.be/gegolfd_en_generfd_polycarbonaat.html
Mijn andere (eerdere) volières zijn overdekt met gewafelde verandaplaten, ook met UV-filter.

Van beide ben ik zeer tevreden, enige nadeel is dat het niet goedkoop is, maar platen van minder goede kwaliteit moet je eerder gaan vervangen en dat kost ook weer geld.


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-07-29 - 17:05:25 send message to Ton Koek

Ik heb ook polycarbonaatplaten, maar dan niet met uv-filter maar "gewone" van de Gamma. Ook die zijn prijzig maar erg sterk en ze laten vrij veel licht door.
Ik heb vooral vanwege de beplanting de helft niet overdekt. Ik wil per sé een beplante volière en sproeien heeft toch nooit hetzelfde effect als echte regen. Daarnaast zitten veel vogels graag af en toe toe in een lekkere bui, als ze ook maar kunnen schuilen als ze dat willen.

Veel plezier met plannen maken. Welke lieverdjes wil je gaan combineren? happy :)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-07-29 - 19:22:58 send message to Karel

Daniel, ik heb gekozen voor open volieres zonder dichte tussenwanden en bedekking vanwege: lucht, licht en water. Lucht, omdat een gesloten voliere bij weinig wind snel een warme, stoffige koker kan worden. Licht, vanwege het directe zonlicht en Water, omdat de meeste vogels graag in de regen zitten. Mijn vogels althans.
Een en ander is mogelijk door de aanwezigheid van ruime gesloten/gescheiden nachthokken.


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-07-29 - 21:27:27 send message to Daniel

Bedankt voor de informatie iedereen. Ik heb de mogelijkheid om voor een redelijke prijs aan polycarbonaat te komen, dus dit heb ik tot nu toe altijd op mijn volieres gehad. De reden waarom ik er aan zit te denken om geen afzonderlijk nachthok te maken zijn op de eerste plaats de soorten. Ik wil in een voliere Agapornis canus en Foudia madagascariensis combineren en in een andere voliere Psephotus dissimilis met Erythrura gouldiae. We hebben het dan wel over geplande volieres van 5 x 1 (idealiter 5 x 2, als dat mogelijk zou zijn). Over de eerste maak ik me niet veel zorgen gezien de ruimte (1 koppel van elk). Bij de tweede zal ik met name de hoodeds goed in de gaten moeten houden. Mijn derde combinatie is er een waar ik me eigenlijk geen zorgen over maak namelijk 2 van de 3 migrerende parkieten soorten: De Swift en de Blauwvleugel. Alle combinaties zijn soorten die in het wild ook in hetzelfde habitat voorkomen en oorspronkelijk een overlappend verspreidingsgebied hadden (de zeldzaamheid van de gould en de hooded heeft de praktijk daar wat gewijzigd). Daarnaast wil ik de beplanting aanpassen aan de aanwezige soorten om zodoende het natuurlijk gedrag van deze soorten verder te stimuleren. Ik heb daarnaast nog mijn pyrrhura's maar no way dat ik die ga combineren, al besef ik me terdege dat ik met name met de hooded een groot risico neem.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2011-07-29 - 22:21:35 send message to Niltava

Interessante combinaties happy :)


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-07-29 - 22:31:58 send message to Daniel

Ik had voor een van de combinaties nog een interessanter idee, maar gezien de beschikbaarheid van oranjebuik parkieten bleef dat een luchtkasteel. Blauwvleugels zijn een goede vervanger en van hetzelfde genus.


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-07-29 - 22:33:32 send message to Daniel

Iets wat ik ook in gedachte heb is om bij de hoods en de goulds 2 nachthokken te maken waarbij 1 van 2 enkel toegankelijk is voor de goulds.


Tenzi
Website Member
Posts :261

Website Member
2011-07-30 - 10:37:31 send message to Tenzi

Hallo Daniel,

Ik denk dat je met de canus en wever toch een groot risico neemt (naast de hoodeds). Vooral in de broedtijd zijn de Canus behoorlijk agressief. Het zou toch zonde zijn als de wevers zonder tenen en nagels eindigen of nog erger.
Ik weet dat de in de natuur in hetzelfde habitat voorkomen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook bij elkaar in een voliere kunnen, ook al zijn ze 5 meter.
Waarom het risico nemen? Met 1 stel Canus heb je genoeg aan een veel kleinere voliere en dat geldt ook voor de wever.
Uiteraard is het jouw eigen keuze, maar het welzijn van de dieren telt toch zeker mee?


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-07-30 - 11:36:24 send message to Karel

Natuurlijk heb je minder ruimte nodig voor een koppel cana -ik heb ze vroeger in broedkooien gekweekt- maar dat is duidelijk niet Daniels' opzet.
Ik vind het een leuk plan, waar inderdaad wat haken en ogen aan zitten. Zelf zou ik in zo'n geval kiezen voor een meer vierkante voliere; 3x3 lijkt me al geschikter dan 5x1. Bij een lange voliere krijg je met name bij de hoodeds het in de lengte op-en-neer vliegen, hetgeen voor andere vogels wel eens zeer intimiderend en confronterend kan zijn.
In een vierkante voliere kun je een boom of grote struik in het midden plaatsen, waardoor met name de tropen meer mogelijkheden hebben om zich veilig te voelen.
'T is maar een idee.


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-07-30 - 12:21:25 send message to Daniel

@Tenzi, ik ken de canus als soort redelijk goed (al heb ik meer ervaring met andere agaporniden) en ik weet welke risico's ik neem. Op dit moment heb ik mijn vogels in kleinere kooien en ik zie dat bepaald gedrag in dit soort verblijven niet getoond wordt. Daarnaast heeft observatie in diverse dierenparken mij het idee gegeven dat het combineren van soorten verrijkend kan werken en dat dit aanvullend natuurlijk gedrag naar voren kan brengen. Ik kies daarvoor bewust voor soorten die in hetzelfde leefgebied voorkomen en ook in hetzelfde habitat voorkomen (maar wel binnen dat habitat een andere niche innemen). Als we het hebben over de Madagaskar combinatie dan hebben we het over 2 soorten die aardig van zich af kunnen bijten. Ook foudia's zijn geen lieverdjes. Observatie is dan ook erg belangrijk voor het voorkomen van teleurstellingen en ja ik ga ingrijpen wanneer ik denk dat het fout zal gaan.
De plannen die ik hier weg heb gezet zijn niet van gisteren en er is redelijk wat studiewerk en observatie aan voorafgegaan. Ik kies ook bewust voor soorten die ik goed ken. De plannen zijn ook nog niet uitgekristaliseerd en ik heb ze bewust nu al op het forum weggezet (lang voordat ik het uit ga voeren) om nieuwe input te krijgen en om te kijken of ik zaken over het hoofd heb gezien en ook simpelweg om een tegengeluid te krijgen.
Daarom vraag ik iedereen om vraagtekens als deze hier te weg te zetten zodat ik kan zien of mijn inschattingen overeind blijven staan of dat ik inderdaad mijn plannen moet wijzigen.

@ Hans, goed idee en dat zou een hele verbetering kunnen zijn. Ik had ook al aan ronde volieres zitten denken (geen hoeken dus geen plek in de voliere waar een vogel vast zou kunnen worden gezet.). Alleen kom ik dan qua ruimte in een lastig parket. Ook 3 x 3 is niet ideaal voor de typisch Brusselse tuinen, maar dan misschien moet ik dan de keuze maken voor minder volieres (altijd een lastige maar wel een die cruciaal is voor het mogelijk succes of falen van dit plan).


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2011-07-30 - 12:26:35 send message to Ton Koek

Met twee meter diep in plaats van één meter, kun je ook al aardig wat winst behalen op dat punt. In het midden in de lengte bv wat stukken wilgenteenmatten vormt dan een mooie barriere.

Leuk dat je je plannen op deze manier "in de groep gooit".


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-07-30 - 13:27:38 send message to Karel

Daniel, plaats even een tekeningetje/plattegrond van de tuin, dan zullen wij hem wel even voor je inrichten.happy :)wink ;)


oli4
Website Member
Posts :745

Website Member
2011-07-30 - 13:33:53 send message to oli4

Vind het een heel leuke uitdagingwink ;)
zelf zou ik de vlucht ook breder nemen!
Wat is eigenlijk de beschikbare oppervlakte die je hebt voor deze twee combinatievolieres?
4 op 3 lijkt me een hele mooie ruimte als je er plaats voor hebt.

Verder vroeg ik me af hoe je het gaat doen tijdens de kweek? Je schrijft dat die foudia's ook vrij agressief kunnen zijn. Geen schrik dat ze tijdens de kweek op zoek gaan naar dierlijk voedsel onder de vorm van jonge cana's (hoewel die hun nest wel zullen verdedigen).


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-07-30 - 14:03:19 send message to Daniel

Hans ik twijfel er niet aan dat de tuin wel vol komt als ik jullie je gang laat gaan, maar net als velen hier wordt het eerst onderhandelen met de vrouw des huizes wink ;).

Olivier foudia's inderdaad levend voer aan hun jongen, maar jonge canussen zijn toch een maatje te groot voor ze.


medaar
Geroyeerd
Posts :1001

Geroyeerd
2011-07-30 - 19:52:30 send message to medaar

vraagje: hebben jullie geen last van buren dan.
parkieten maken toch veel lawaai.
ken der niks van ze ..



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 156 bezoekers op de site, waarvan 8 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede