Niet direct relevant voor de avicultuur maar wel interessant. Nader onderzoek wijst erop dat de uitgestorven Mascaranepapegaai (Mascarinus Mascarinus) eigenlijk ingedeeld zou moeten worden in het genus Coracopsis. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om te zien welke ecologische niche deze papegaaiensoort invulde en of dit gat opgevangen kan worden door een nauwverwante soort.
Wat waren de aanwijzingen, Daniel? M.a.w., wat zijn specifieke kenmerken van de vasa, op basis waarvan een uitgestorven soort tot de vasa groep kan worden gerekend?
Bot onderzoek in het verleden wees aan dat de mascarenepapegaain dichter bij de Aziatische papegaaiachtigen stond dan bij de Afrikaanse papegaaiachtigen. Nu heeft huidig DNA onderzoek uitgewezen dat hetzelfde geldt voor het genus Coracopsis. Vergelijkbaar DNA onderzoek toont aan dat de Afrikaanse papegaaiachtigen afkomstig zijn vanuit Azie en dat de verspreiding van deze soorten heeft plaatsgevonden via de eilanden in de Indische Oceaan.
Nu is aangetoond dat zowel Coracopsis als de Mascarenepapegaai eigenlijk bij de Aziatische papegaaiachtigen behoren neemt dat ook de barriere weg om deze soorten in een geslacht te voegen. Veeronderzoek en Biogeografisch (verspreidingsgebied) onderzoek gaven al langer sterke vermoedens dat deze twee geslachten zeer sterk verwant waren,maar aangezien beiden in verschillende stammen waren ingedeeld was het niet mogelijk om ze in te delen in hetzelfde genus. Nu kan dit wel.
Ter aanvulling, er is DNA afgenomen van 1 van de 2 balgen die er bestaan van deze soort (uit de voet). De soort valt ook bij de DNA vergelijking in de coracopsis groep. Dit onderzoek gaf ook aan dat de Coracopsis nigra barklyi als een apparte soort gezien dient te worden en dat de Mascarene Papegaai nauwer verwant is aan beide andere vasa soorten dan de Seychellen kleine vasa.
DNA onderzoek heeft nu eenmaal de manier waarop we naar vogels kijken sterk veranderd. Zie bijvoorbeeld de kakariki's. Het is tegenwoordig bekend dat de roodvoorhoofd kakariki nauwer verwant is aan de geelvoorhoofd kakaraki dan aan de caledonische kakariki, terwijl deze laatste qua uiterlijk bijna niet te onderscheiden is van de roodvoorhoofd (en vroeger ook als ondersoort van de roodvoorhoofd werd gezien).
Uiterlijk zegt dus niet veel en het DNA onderzoek dat ik heb gezien naar de papegaaien in de Indische oceaan plaatst de Mascarene papegaai midden in de coracopsis groep.