Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > verenpikken in het najaar Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : verenpikken in het najaar
whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-01-13 - 19:21:11

beste collegaliefhebers, via via kwam ik op de website van himbergen , en trof een artikel aan welke ik met jullie wilde delen, en waar wellicht sommige wat aan zullen hebben.
Dus bij deze onderstaand verhaal van de site van himbergen.



Te lange werkdag

Datum: 10-05-2006
Bron: Jos van Himbergen

In Onze Vogels no.11/1983, blz 467-468 heeft u kunnen lezen, dat een voedingsgebrek één van de belangrijkste oorzaken is van het verenpikken en/of verenplukken.
Door het verstrekken van voedsel in gecontroleerde hoeveelheid (rantsoenering) kunnen we onze vogels voorzien in een zo breed mogelijke basis van aminozuren (eiwitbouwstenen) in het dagrantsoen.
Voorwaarde voor de rantsoenering is, dat we de beschikking hebben over goede zaadmengeling voor de betreffende vogelsoort.

Vele vogelliefhebbers passen dan ook reeds jaren deze voedermethode met succes toe.

En Toch? Soms worden ook zij geconfronteerd met het verenpikken in het najaar. Laten we daarom eens een voorbeeld bespreken, dat we tijdens onze praktijkbezoeken in het najaar regelmatig tegenkomen, namelijk te langdurige kunstmatige belichting.

In dit geval spreken we niet over de noodzakelijke verlichting van kweekruimten op een zolderkamertje, omdat het dakraampje onvoldoende licht doorlaat. Nee, nu praten we over te langdurege kunstmatige belichting tot 9 à 10 uur 's avonds tijdens de rustperiode (najaar) van de vogel.

Een kweek van mogelijk 3 rondes en vervolgens de rui doen een aanslag op de conditie van de vogels. Vandaar dat hen na de rui een verplichte rustpeeriode moet worden toegekend om reserves (conditie) in het vogellichaam op te bouwen, zodat zij het volgend voorjaar weer zonder problemen aan voortplanting kunnen 'denken'.

Zo verloopt het tenminste ook in de natuur. Het korten van de dag in het najaar en het geleidelijk weer toenemen van een aantal lichturen in het voorjaar zijn hier onverbrekelijk mee verbonden.

Door de overbelichting in de avonduren worden onze vogels dwangmatig tot het kweken in het najaar aangezet, ofschoon zij zoms niet voldoende reserves van vitaminen, massa- en sporenelementen na de productieperioden (kweek en rui) in het vogellichaam hebben kunnen opbouwen.

Kortom de noodzakelijke rustperiode, waarin de vogel zijn algehele conditie (voedingstoestand) op peil moet brengen, wordt (deels) overgeslagen.

Daar de oudervogels zelf onvoldoende reserves van allerlei voedingsstoffen hebben 'mogen' opbouwen, kunnen zij deze dan ook niet doorgeven aan het hierna geproduceerde ei. De jonge vogels hebben dus al een of meerdere tekorten in hun voeding gehad op het moment dat ze uitkomen. Zulke vogels zullen in hun verdere groeiproces de negatieve gevolgen hiervan ondervinden. Het verenpikken van de jonge vogels is een logisch gevolg van de op deze manier ontstane voedingstoestand. Niet alleen de oudervogels zitten ruw in de veren, maar ook de jonge vogels in het nest hebben een slechte veerontwikkeling.

Vogelliefhebbers, die op deze wijze hun hobby bedrijven, laten soms in eerste instantie een verwijtend woord vallen op de tekortkoming van de vogelvoeding, doch hun gevolgde kweekmethode is in dit geval debet aan het verenpikken van de jonge vogels.

gaan ze deze kweekmethode met hun jonge vogels voortzetten dan zullen de nadelige gevolgen zich in hun gehele vogelbestand tot uitdrukking brengen. Enkel een goede voeding, selectie en juiste kweekmethode zullen u voor dit probleem kunnen behoeden.

Voor wat betreft de kunstmatige belichting is het raadzaam om deze in de ochtenduren toe te passen. Direct bij het 'licht worden'zoeken uw vogels de zaadbak op. Ofschoon we weten, dat sommige liefhebbers overdag andere werkzaamheden hebben en daarom avondverlichting gebruiken, is dit niet bevorderlijk voor de conditie van de vogel. We zien dan vaak, dat de vogel in de avond gewoon op stok zit te slapen met een volle zaadbak in de kooi.

Na een dag arbeid zijn de vogels vermoeid en moeten niet extra lang worden wakker gehouden door het gebruik van kunstverlichting in de avonduren.

vogelvrienden, dit praktijkvoorbeeld is niet uit de lucht gegrepen, maar komt zowel bij kanarie-, tropen- als parkietenliefhebbers voor. Met name bij die soorten die in grote hoeveelheden worden gekweekt. Misschien zonder opzet, maar toch indruisend tegen de regels van de natuur.

Willen we goede resultaten behalen met onze kweekvogels, dan moeten we ons houden aan de spelregels. Zeker nu de overheid strengere eisen gaat stellen ten aanzien van de invoer van bepaalde vogelsoorten. Een van die regels is, dat we onze kweekvogels een voldoende lange rustperiode moeten gunnen. Met een goede vogelvoeding en een ruime rusttijd kunnen de vogels een conditie opbouwen, zodat ze de volgende kweekperiode levenskrachtige jongen grootbrengen.

Wat de vogelvoeding betreft, is uit de vele gesprekken met liefhebbers tijdens Vogel '84 in Breda naar voren gekomen, dat nog steeds tijdens de rustperiode een volledig zachtvoeder (eivoer) wordt vervangen door een krachtvoer bestaande uit broodmeel. De beschuitmeel, soja-olie/vet en wat druivensuiker.

Het argument, dat men hiervoor wel een aanhaalde, als zou het wel wat minder kunnen met de voeding gedurende de rusttijd, is reeds lang achterhaald. We weten allemaal, dat de vogels in de rusttijd een conditie moeten opbouwen, doch wil dit niet zeggen, dat we bepaalde voedingsstoffen mogen verzuimen aan te bieden. Omdat de behoefte aan eiwitten in de rustperiode lager is, wil dus niet zeggen, dat we dan ook geen hoogwaardige eiwitten hoeven te verstrekken. Bij een lagere behoefte verstrekken we daarom slechts 2 à 3 maal per week een volledig zachtvoer. Op deze manier kan de vogel ook in zijn behoefte voorzien van alle vitaminen en sporenelementen, waaraan het in het hierboven vermelde krachtvoer ontbrak. Pas dan kan de vogel reserves in het vogellichaam opbouwen.

Aspecten zoals hygiëne, slectie, huisvesting, verzorging, voeding, voeder- en kweekmethode maken onze vogelhobby veelzijdig en levendig. Van gemaakte fouten kunnen we leren als we tenminste bereid zijn deze te onderkennen en verbeteren terwille van een gezond en kwalitatief hoogstaand vogelbestand.




henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2011-01-13 - 21:35:26

Bovenstaande verhaal kan wel eens mede de oorzaak zijn dat sommige koppels parkieten en papegaaien zo maar één of twee jaar overslaan met broeden.
Henk.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-01-14 - 21:03:27

ben toch wel benieuwd naar ervaringen van kwekers met het toepassen van kunstmatige verlichting in de (winter) rustperiode.
ikzelf heb mijn nachthok ook verlicht , ook omdat ik met het later thuiskomen zit.
Maar van verenpikken heb ik tot duver nog niets kunnen waarnemen, maar met de kweek zal het nog moeten gaan uitwijzen.
Toch is het denk ik wel iets om over na te denken.


Ruben31
Website Member
Posts :791

Website Member
2011-01-14 - 21:20:05

Ik heb totaal geen ervaring hiermee omdat ik pas begin.
Maar ik heb geen licht in mijn nachthok en tegen 16.45 zitten ze in hun broedblok(pyrrhura),,kunnen ze lang rusten.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-01-14 - 21:39:20

maar hoe doe jij het dan met voeren?
als ik thuis kom uit mijn werk , is het in de winterdag vaak al erg schemerig, danwel donker, en hebben de vogels al een slaappostie gekozen, danwel zijn ze al aan het slapen, en om dan het licht aan te doen, is ook een erge verstoring voor de vogels.
Ik heb dus verlicht om ze te kunnen voorzien van vers voer, en water.
tevens zodat ze laat nog wat voeding tot zich kunnen nemen ( wat ze dan ook doen) en zodat ze met genoeg reserve de nacht in gaan.
Het lijkt mij ook dat als het al vroeg donker wordt, ze minder voer kunnen opnemen, en langer met het opgenomen voer moeten doen.( ik verwarm niet, en ben snel bang dat ze te kort komen)
aan de andere kant is het ook zo dat het rustseizoen is, en ze minder energiebehoefte hebben?
Toch heeft dit topic me wel aan het denken gezet.
Maar als ik niet zou bijverlichten, dan moet ik ze dus elke dag volle bak gaan geven en kan maar een keer per dag alles controleren.
Ook kan ik dan niet meer bijvoorbeeld s'morgens fruit/eivoer/zaad mengeling geven, en sávonds alleen maar zaad.
Dan zal ik alles door elkaar moeten gaan geven, en met het risico wat Henk de Laat al eerder schreef dat ze bijv met vochthoudend voer in hun krop de nacht moeten gaan doorkomen.


Ruben31
Website Member
Posts :791

Website Member
2011-01-14 - 22:05:37

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

Ik voer s'morgens vlak voordat ik naar mijn werk ga.
Ik voer in de voliere zelf overigens.
Het eivoer met fruit/groente pas ik af zodat het tegen de middag of begin middag bijna op is.
Zaad geef ik volle bak.

Vlak voordat mijn pyrrhuras het nachthok invliegen zitten ze behoorlijk lang bij de zaadbak.Hebben ze genoeg gehad vliegen ze allebei hun nachthok in en gaan ze slapen/rusten.
Merk wel dat ze smorgens honger hebben.
Komt bij dat ik eens heb gelezen dat parkiet en papegaai achtigen toch wel zn 12uur slaap nodig hebben,dit krijgen ze bij mij ruimschoots.
Alleen ff zien hoe we dat zomers gaan doen als het pas om half 11 donker is en smorgens al om 4 uur licht is.


jp57
Website Member
Posts :277

Website Member
2011-01-15 - 11:00:16

ik heb alleen grijze, daar is het ook 12 uur licht per dag ik doe hier juist het zelfderazz :p


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-01-16 - 19:24:24

zijn er nog meer ervaringen?


denegon
Website Member
Posts :1792

Website Member
2011-01-16 - 19:41:32

quote
Bij een lagere behoefte verstrekken we daarom slechts 2 à 3 maal per week een volledig zachtvoer. Op deze manier kan de vogel ook in zijn behoefte voorzien van alle vitaminen en sporenelementen, waaraan het in het hierboven vermelde krachtvoer ontbrak. Pas dan kan de vogel reserves in het vogellichaam opbouwen.



Deze quote lijkt mij een zeer goede graat meter. ik heb geprobeerd om randsoen te voeren en in de rust periode alleen maar zaden te voeren en verder niets hier uit is gekomen dat mijn vogels 2 jaar geen ei gelegd hebben nu ben ik dit jaar bezig met het minderen van kiemzaad en eivoer in de rust periode, dus zo als hier al gemeld wordt is het niet het wegnemen van voeding maar het minderen van voedings onderdelen. ik ben nu vanaf het nieuwe jaar weer aan het opbouwen en heb nu al 2 koppels op eieren en een koppel dat zich zeer met het nest blok bezig houd.

hopelijk is het een bijdrage waar iemand iets aan heeft. mijn vogels zitten altijd goed in de veren en dat komt ook omdat ik ze het hele jaar door alles geef wat ze nodig hebben en in de rust periode alleen wat minder maar volgens mij wel genoeg.extra licht doe ik niet aan bij mij zitten de meeste vogels binnen en hebben ze elke dag van 0600 tot 2000 uur licht. de caiques gaan het blok in wanneer e willen.
groetjes egon


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-01-18 - 20:39:00

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
extra licht doe ik niet aan bij mij zitten de meeste vogels binnen en hebben ze elke dag van 0600 tot 2000 uur licht. de caiques gaan het blok in



maar als je van 6:00 tot 20: 00 licht heb, dan lijkt mij dat je s'winters ( nu dus) ook kunstmatig moet verlichten daar het nog niet tot 20:00 licht is buiten, of zie ik dat verkeerd?


henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2011-01-18 - 22:28:20

Ik heb uit de opening topic nog eens een 6 tal punten aangehaald,omdat ik denk dat door sommige dit niet goed gelezen is.
Het gaat er niet zozeer over hoeveel licht uren u bij uw vogels heeft branden,maar het gaat er in dit verhaal over wat de consequenties zijn voor uw kweek vogels na verloop van tijd.

1)Laten we daarom eens een voorbeeld bespreken, dat we tijdens onze praktijk bezoeken in het najaar regelmatig tegenkomen, namelijk te langdurige kunstmatige belichting.

2)Nee, nu praten we over te langdurige kunstmatige belichting tot 9 à 10 uur 's avonds tijdens de rustperiode (najaar) van de vogel.

3)Een kweek van mogelijk 3 rondes en vervolgens de rui doen een aanslag op de conditie van de vogels.

4)Vandaar dat hen na de rui een verplichte rustperiode moet worden toegekend om reserves (conditie) in het vogel lichaam op te bouwen, zodat zij het volgend voorjaar weer zonder problemen aan voortplanting kunnen 'denken'.

5)Door de overbelichting in de avonduren worden onze vogels dwangmatig tot het kweken in het najaar aangezet, ofschoon zij soms niet voldoende reserves van vitaminen, massa- en sporenelementen na de productie perioden (kweek en rui) in het vogel lichaam hebben kunnen opbouwen.

6)Kortom de noodzakelijke rustperiode, waarin de vogel zijn algehele conditie (voedingstoestand) op peil moet brengen, wordt (deels) overgeslagen.

Zijn er kwekers die na jaren kweken met dezelfde koppels en het hele jaar 14 uur of langer licht hebben branden bij hun vogels problemen hebben met:
1)Meer onbevruchte eieren?
2)Minder eieren+jongen?
3)Vaker dat jongen in het ei vroegtijdig sterven?
4)Ouders die de jongen niet goed of helemaal niet voeren?
5)Koppels die 1 á 2 jaar niet broeden?

Graag serieuze reacties van eigen ervaring,en niet van horen zeggen.
B.V.D.
Henk


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-01-19 - 20:00:17

maar voor punt 5 is het toch ook zo dat als je het blok er niet in hangt, en de voeding niet "stimulerend"is samengesteld, dat er van gedwongen kweek toch niet perse sprake hoeft te zijn?
nogmaals ik verlicht bij enkel om te kunnen voeren sávonds, en omdat ze niet te lang met lege krop zitten, omdat ik niet verwarm.
Zojuist waren mijn vogels nog aan het eten zag ik.dat scheelt toch al een paar uur voor de nacht, ik heb liever dat ze nog niet gaan kweken, en nog een paar weekjes wachten.


henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2011-01-21 - 20:02:55

Whitebulldog,

De meeste vogels zijn toch zodanig in conditie dat meer licht uren ze al in broed stemming brengt.

Het gebeurd vaak,bij sommige parkieten soorten waar het licht langer brandt dat er één ei in de kooi ligt of een pop leg nood heeft zonder dat er een nestkast aanwezig is.

Er zijn vier belangrijke punten om vogels in broed stemming te brengen.

Temperatuur.
Vocht gehalte.
Licht uren.
Voeding.

Als er hiervan 2 of 3 in voldoende mate aanwezig is komen ze al in broed stemming.

Bij papegaaien heb ik dit nog niet mee gemaakt,daar moest eerst een nestkast aangeboden worden.

Maar misschien zijn er kwekers die dit wel eens mee gemaakt hebben?

Henk.





whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-01-24 - 20:13:31

is dit voor alle papegaaien geldend?



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 331 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede