hallo ik vond in het forum een paar foto`s van deze super mooie agapornis
wie heeft er nog meer foto`s of weet er meer van
zelf kweek ik al jaren agaporniden
nu stond er 20 jaar geleden in de boekjes dat de agapornus lilianae ook moeilijk was te kweken dat klopt in het begin ging het moeilijk maar ik legde ook eieren bij mijn fischeri`s onder en nooit geen probleem weer gehad zou dat ook kunnen met de swinderianus ???????
Swindernianus is een voedingsspecialist die zich vooral richt op tropische vijgen. Tot nu toe is het niemand gelukt deze soort voor een langere tijd in leven te houden. Met de huidige kennis van zaken zou het misschien mogelijk zijn, maar onderleggen bij een andere agapornissoort is geen optie door de afwijkende voeding.
Verder is er nog de exportstop.... dus de enige mogelijkheid dat deze soort ooit in Europa te zien is, is als Afrikaanse kwekers een populatie in gevangenschap kunnen opbouwen en deze later dan exporteren naar Europa (geringde nakweek vogels).
Waarom zou dat niet kunnen, het uitbroeden van de eieren onder een andere soort?
De moeilijkheid van wildvang lijkt mij het veranderen van het dieet. Dat is het gene waar wildvang dieren moeite mee hebben. En als ze gaan eten is het ook de kunst om ze tot voortplanten te krijgen op deze voeding.
Maar als je een jonge vogel ander voer leert eten doordat ze dat van hun gecultiveerde surrogaat ouders krijgen, moet het naar mijn inzien wel kunnen. Je zal wel wat meer uitval hebben omdat er voeding-gebreken optreden, maar het is misschien wel de manier om het te doen.
Vijgpapegaaien eten immers ook andere voeding en hyacintara's hebben we ook zaden leren eten.
Misschien zou het kunnen en zou je jongen overhouden, maar een soort die zich voornamelijk voed met vijgen onder te leggen bij soorten die zich vooral richten op zaden lijkt me niet slim.
Ik zou dan een andere pleegouders kiezen. En dan nog moeten we het op zo n manier willen.
We hebben het over een soort die tot nu toe niet in leven gehouden kon worden in de avicultuur. Laat staan kweken.
Daar heb je helemaal gelijk in, maar het is niet geheel onmogelijk.
En ik ben zeker van mening dat er veel slachtoffers zullen vallen voordat het een succes wordt. Maar dat is met alle dieren die ooit gedomesticeerd zijn.
Om dit topic nog even leven in te blazen het volgende:
Was bezig met een onderzoek naar meer info over dit soort. Zie verschillende Nederlandse site die melden dat het een soort betreft dat uitgestorven is. Absoluut niet waar.
Naast de Agapornis swindernianus swindernianus is er nog de swindernianus zenkeri en de swindernianus emini. Allen uit andere landen in Afrika afkomstig. De informatie in de topic is nog steeds erg actueel.