Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > belangerijke info voor lorikwekers die aves voer gebruiken (graag goed lezen) Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : belangerijke info voor lorikwekers die aves voer gebruiken (graag goed lezen)
gjbneophema
Website Member
Posts :38

Website Member
2008-06-13 - 21:05:08 send message to gjbneophema

op 13-06-2008 kreeg ik deze bericht via loribreeders mocht er nog mensen zijn die de zelfde voer gebruiken en ook dit soort problemen heeft of heeft gehad bel dan de onderstaande telefoonnummer aub
mvg willem van dijken

In 2002 heb ik voer van de firma Aves gekocht met een gehalte aan vitamine D3 van 52000 ie/kg.
Dit is 25 maal de wettelijke norm en 250 maal de hoeveelheid die er volgens opgaaf fabrikant in hoort te zitten.
Dit gehalte is vastgestelt door AID en Aves heeft rechtsvervolging afgekocht voor 250 euro.
Ik heb bij de eerste aanwijzingen dat er iets niet klopte met het voer kontact opgenomen met Aves.De sympthomen waren extreem drinken, dof worden verenkleed, vermageren,knijpen met de ogen.
Aves ontkent dat problemen door het voer kunnen komen en onderzoekt niets.
Ik heb zelf voer laten onderzoeken waar ik zelf 48000ie/kg aantoonde deze gegevens zijn aan Aves doorgegeven maar er is niets mee gedaan.Er is zelfs geen voer met zelfde chargenummer teruggehaald bij afnemers er is niemand gewaarschuwd (AID heeft er niet op toegezien dat voer is teruggehaald)
Er wordt doodleuk gezegd het is toch niet rechtsgeldig alleen als AID het aantoont is het rechtsgeldig doorop wordt AID ingeschakeld.
De AID haalt monsters uit pakken bij de dierenspeciaalzaak waar ik het voer koop en tonen de 52000ie/kg aan.
Allen het voer bij de dierenzaak waar ik het koop wordt teruggehaald door Aves,
Ikzelf heb in twee verschillnde partijen voer met een andere produktiedatum een veel tehoog D3 gehalte aangetroffen,
Ik heb van de AID nooit op papier gekregen wat ze hebben aangetoond er zijn verschillende verzoekschriften richting AID gegaan om op papier te krijgen wat is aangetoond,
Al mijn lories en hangparkietjes zijn op den duur doodgegaan 32 stuksAves ontkent dat het door het voer komt en doet niets.
Ondertussen ontmoet ik nog meer mensen waar plotseling veel lories doodgaan(Ze gaan er mee naar een vogeldieren arts die denken aan een virus maar niet aan zo'n grove voedings fout)
Aves weigerd iets te doen en beschuldigd mij er van de D3 toegevoegd te hebben.
Ik besluit een juridische procedure te starten tegen Aves deze zaak is op 6 juni 2008 in Zwolle behandeld.
Omdat ik eisende partij ben moet ik aantonen dat mijn vogels zijn doodgegaan aan een te hoog gehalte D3. In de wetenschappelijke literatuur staat nergens wat voor lories een verantwoorde dosis D3 is,wel een adviesdosering voor papegaaien als we deze hanteren hebben mijn kleinste soorten 325 maal de advies dagdosering gehad.
De door mij omschreven sympthomen komen overeen met sympthomen die optreden bij zoogdieren bij tehoog D3 gehalte (D3 wordt ook als rattengif gebruikt)
Ik heb twee rapporten van deskundigen die aangeven dat de aangetroffen hoeveelheid D3 tot vergiftiging kan leiden en tot de dood.De rechter is van oordeel dat niet onomstotelijk vaststaat dat de vogels aan een te hoog D3 gehalte zijn gestorvenen wil nogmaals een deskundigen oordeel.Het feit dat er niet veel meer klagers over het voer waren was niet in mijn voordeel.Ik heb de rechter er opgewezendat ook al ga je naar een gespecialiseerde vogeldierenarts ze het eerst aan een virus denken, en niet aan een voedingsfout dit overkwam de heer Boekhout uit Baarn hij is een kleine 20 vogels kwijt Een kleine 10 jaar geleden heb ik hetzelfde probleem gehad met Aves opvallenst sympthoom extreem drinken, ik heb toen het voer op zoutgehalte laten onderzoeken daar is niets uitgekomen wel contact met firma Aves gehad het kon niet aan hun voer liggen en ze wilden ook niets onderzoeken.Verder waren er volgens Aves geen klachten een bevriende kweker uit Putten de Heer Zandstra heeft in de zelfde periode ook bij Aves geklaagt bij hem gingen in korte tijd 20 vogels dood er zijn toen vogels onderzocht door dierenarts van het Veld in Amersfoort een opvallend iets wat er gevonden is was jicht, Met de kennis die we nu hebben past jicht goed in het plaatje van een langdurige overdosering vitamine D3. Deze gegevens worden maar een paar jaar bewaard en dan opgeschoond ik heb deze gegevens opgevraagd maar waren niet meer aanwezig.De vogeld die ik zelf in Utrecht heb laten onderzoeken vertonen geen jicht sympthomen wat te verklaren is door de extreem hoge dosering D3 wat een Accute vergiftiging tot gevolg heeft zodat er geen tijd is om jicht verschijnselen te ontwikkelen.
Ook de heer Oltshoorn heeft in dezelfde periode grote problemen gehad met Aves hij heeft hierover geklaagd maar er wordt niets ondernomen,
Als liefhebber ben ik 15 jaar werken aan een hobby kwijt ,ik heb geen vogels meer over. Ik ben de strijd met Aves aangegaan om te voorkomen dat er nog meer vogels onnodig doodgaan en liefhebbers hun hobby wordt verknalt door een bedrijf dat onverantwoord met belangen van mens en dier omgaat,Er is iets heel vreemds bij Aves aan de hand.
Aves koopt de premix (mengsel van vitaminen) bij Trouw in Putten in de premix zit 200ie/kg vitamine D3 Trouw is verplicht om een monster van elke partij die ze maken achter te houden.
Dit monster moeten ze twee jaar bewaren Aves heeft steeds geweigert om de naam van de premixer te noemen.Aves vraagt zelf het monster niet op wat hun vrij kan pleiten, Pas na ruim twee jaar vragen ze het monster op.
Aves moet ook van elke partij voer een monster achter houden,deze monsters hebben ze niet.Ik heb zelf contact gehad met de heer Oudekerk hoofd kwaliteitszorg bij Trouw deze zegt dat een dosering van ongeveer 50000ie/kg niet wordt gebruikt bij Trouw.Het zelf toevoegen van vitamine D3 is een strafbare handeling er zijn in Nederland maar een paar bedrijfen die D3 mogen mengen omdat D3 zeer giftig is net als vitamine A.
Aves wil blijkbaar niet weten wat er mis gaat met het voer want ze vragen geen monsters op en onderzoeken niets. niet echt verantwoord tenopzichte van je klanten (lorieliefhebbers)
Het sterke vermoeden bestaat dat er in de laatste 10 jaren wel vaker problemen zijn geweest met het voer. Als je bedenkt dat dit bij 5 liefhebbers al een 100 lories heeft gekost dan kunnen de aantallen dode vogels wel eens in de vele honderden lopen.
En dan nu eindelijk mijn vraag , is het mogelijk om de leden de volgende vraag voor te leggen:

Heeft u in de afgelopen 10 jaar een negatieve ervaring met lorievoer van Aves gehad,svp omschrijven wat er is gebeurd, heeft u schriftelijk of mondeling een klacht ingediend bij Aves. reacties naar j.p.van.dasselaar@versatel.nl of 0341356405

Alvast harterlijk bedankt voor de medewerking bij vragen neem gerust contact op met het hier bovenstaande nummer.
Groet johan van Dasselaar



H.O.H.
Website Member
Posts :98

Website Member
2008-06-13 - 22:00:35 send message to H.O.H.

Beste,

Ik twijfel niet aan de feiten die worden verteld. Deze zullen vast kloppen.

Echter moet er wel op de datum/jaartal worden gelet. Er wordt een merk genoemd dat inmiddels in andere handen is. Dit bedrijf treft naar mijn idee geen blaam als er wordt gesproken over 2002.

Ik vind deze gang van zaken heel kort door de bocht en zou eerst eens verifieren bij het betreffende bedrijf dat nu het merk Aves in handen heeft.

Vervolgens staat er in de email dat er naar reacties wordt gevraagd. Niet dat er gelijk iets of iemand kapot moet worden gemaakt. Ik geloof dat dat op deze manier wel gebeurt.




Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2008-06-13 - 23:27:06 send message to Ton Koek

quote
deze zaak is op 6 juni 2008 in Zwolle behandeld.
Het bericht is dus wel degelijk actueel.
Een overname doet daar niets aan af, het merk wordt nog steeds verkocht met (vermoed ik) dezelfde samenstelling.


H.O.H.
Website Member
Posts :98

Website Member
2008-06-14 - 10:17:16 send message to H.O.H.

Het voorval is van 2002 en inderdaad "je vermoed" dat de samenstelling hetzelfde is. Daar gaat het nou net mis. Als je iets vermoed moet je iets gaan verifieren vooral uitspraken te doen.


lZebravinkjel
Website Member
Posts :513

Website Member
2008-06-14 - 10:26:00 send message to lZebravinkjel

Falsifieren is beter dan verificieren.


gjbneophema
Website Member
Posts :38

Website Member
2008-06-14 - 17:51:09 send message to gjbneophema

deze mail kreeg ik via loribreeders
ik heb zelf geen ervaring met aves want ik gebruik voor mijn lori's cede lorivoer
maar omdat ik dit mailtje kreeg en er werd gevraagt of er meer kwekers in de afgelopen 10 jaar vreemde dingen heeft gehad
was ik van mening dit op vogelarena te moeten zetten om eventueel andere lorikwekers te vinden die de zelfde dingen hebben gehad zodat die zich kunnen samen voegen om dit soort fouten in de toekomst te kunnen voorkomen
mvg willem


daa
Website Member
Posts :2

Website Member
2008-06-19 - 14:03:24 send message to daa

Geachte Dames en Heren,

een van uw collega's heeft mij dit verhaal voorgelegd met het verzoek om een reactie van onze kant omdat hij zich toch ernstig zorgen maakt over het welzijn van zijn vogels. Zie hieronder mijn reactie op zijn bericht. Ik hoop dat dit wat duidelijkheid schept. Mocht u behoefte hebben aan een kopie van het onderzoeksrapport, dan hoor ik dit graag, ik kon het helaas niet bij dit bericht geplaatst krijgen.

Met vriendelijke groet,

Daan



bedankt voor uw mail waarin u ons attent maakt op het onderstaande bericht. U krijgt in dit geval van Beaphar reactie aangezien wij twee jaar (2006) geleden Aves Products hebben overgenomen. Het bedrijf heet op dit moment ook Aves New Products en is een onderdeel van Beaphar BV. We hebben destijds besloten om Aves geheel gescheiden te houden van Beaphar om de service aan de Aves klanten in stand te houden. Dit even ter inleiding.

Vlak na de overname van Aves door ons heb ik veelvuldig contact gehad met zowel de vorige eigenaar als Dhr. van Dasselaar. De klacht met betrekking tot te hoge vitamine D3 gehaltes in Aves Lori voer liep toen al enkele jaren en het is een slepende kwestie geworden. Ik heb geprobeerd daarin te bemiddelen om zodoende de waarheid boven tafel te krijgen en ervoor te zorgen dat de klacht fatsoenlijk opgelost zou worden.

Wat mij ondertussen duidelijk is geworden is het volgende:
De vorige eigenaar heeft in alle jaren dat hij Aves Products heeft gehad als bedrijf nooit aan enige vorm van productie regelgeving voldaan (HACCP / GMP+). Normaal gesproken wordt een productie bedrijf zeer streng door de nederlandse overheid (Voedsel en Waren autoriteit) gecontroleerd om te voorkomen dat er fouten gemaakt worden tijdens de productie. De gevolgen van zulke fouten (bijv. een sterke overdosering Vit. D3)zullen u niet ontgaan zijn. De vorige eigenaar heeft zijn bedrijf nooit aangemeld bij het VWA, en is dus ook nooit gecontroleerd. Gezien de productie wijze in het verleden, zonder een gedegen kwaliteits systeem, sluit ik zeker niet uit dat er fouten zijn gemaakt. Echter, door het ontbreken van ditzelfde kwaliteits systeem kunnen wij ook niet meer traceren wat er in 2002 is fout gegaan, immers er ligt niets vast op papier over productie charges in het verleden.
Op een gegeven moment is het VWA toch achter het bestaan van Aves Products gekomen en de vorige eigenaar heeft toen een boete gekregen van 250 euro. Dit was overigens geen afkoop van rechtsvervolging, maar een reguliere boete omdat het bedrijf niet aangemeld was. Dhr. Dasselaar schrijft dat de AID geen onderzoeksresultaten wil vrijgeven. Dit klopt niet, aangezien de AID geen onderzoek in deze zaak heeft verricht, maar gewoon een reguliere boete voor een ander vergrijp heeft opgelegd.
Na een jarenlang durende strijd tussen Dhr. van Dasselaar en de vorige eigenaar is er ongeveer een jaar geleden een uitspraak gedaan door een onafhankelijk instituut om te bekijken of een te hoge dosering Vit. D3 in Aves Lorrievoer heeft geleid tot de dood van Lorries. De conclusie van dit onderzoek was dat deze concentratie Vit. D3 zeer waarschijnlijk niet leidt tot de dood van lorrie's en dat het heel goed mogelijk is dat er andere doodsoorzaken zijn van de vogels (bijv. infectie ziekten). In de bijlage vindt u overigens een kopie van het originele onderzoeksrapport en een verkorte weergave daarvan samengesteld door onze Research & Development afdeling.
Dhr. van Dasselaar zou zich ook neerleggen bij de resultaten van dit onderzoek, ik zie nu echter dat hij dat nog steeds niet doet.
Een aantal punten die Dhr. van Dasselaar aanhaalt in zijn verhaal kloppen overigens. Het toevoegen van pure Vit. D3 aan voeding is inderdaad verboden omdat een fout tijdens het afwegen snel is gemaakt bij het toevoegen van een paar milligram pure stof. Trouw Nutrition gebruikt inderdaad niet zulke hoge concentraties Vit. D3 in een premix en inderdaad is het bewaren van contra monsters van voeding verplicht. Dit zijn allemaal zaken die waarschijnlijk niet hebben geklopt in het verleden bij Aves, bewijzen hiervoor zijn er echter ook niet. Wij zijn hier helaas pas maanden na de overname van het bedrijf achter gekomen toen Dhr. van Dasselaar bij mij aanklopte met dit verhaal.

Dit was al een erg lang verhaal, maar het is denk ik wel noodzakelijk om het een en ander uit het verleden duidelijk te krijgen.
Nu over naar het heden.
Na onze overname van Aves in 2006 hebben we ook alle productie van de Aves producten overgeheveld naar Raalte. Alle Aves producten worden nu dus geproduceerd door Beaphar. Beaphar is een veel groter bedrijf, en wij staan onder voortdurende controle door het VWA. We voldoen dan ook aan HACCP en GMP+. Beide keurmerken zijn noodzakelijk voor op een goede manier produceren van diervoeding. Waar het bij beide keurmerken om draait is het voorkomen van kruisbesmetting in voeding en het voorkomen van het gebruik van verkeerde of onjuiste hoeveelheden grondstoffen.
Om deze reden zal een fout zoals gemaakt door de vorige eigenar (een doseringsfout naar alle waarschijnlijkheid) bij ons nooit voorkomen. Alle recepten die bij ons gemaakt worden, worden namelijk dubbel gecontroleerd op de juiste afweging van grondstoffen. Daarnaast worden bij ons alle binnenkomende grondstoffen gecontroleerd door onze kwaliteitsafdeling, en pas vrijgegeven voor productie na goedkeuring door ons laboratorium. Wij bewaren van alle productie charges 3 producten als contra monster gedurende een periode van minimaal 3 jaar. Mocht er dus een klacht optreden, dan zijn er producten beschikbaar om te analyseren.
Deze maatregelen zijn overigens geen bijzonderheid, maar liggen heel eenvoudig vast in de nederlandse wetgeving welke regelgeving weer gecontroleerd wordt door de Voedsel en Waren autoriteit. Ieder serieus productie bedrijf in Nederland heeft eenvoudigweg aan deze wetgeving te voldoen. In aanvulling hierop, Beaphar maakt ook medicijnen, voor deze producten is de regelgeving nog vele malen strenger, we zijn dus gewend om hiermee goed om te gaan. Immers, maken we fouten dan verliezen we onze productie vergunning voor zowel medicijnen als voeding.
Om een lang verhaal kort te maken, ik betreur het zeer dat er in het verleden problemen zijn geweest met Aves producten. Echter, ik ben er ook van overtuigd dat er in de afgelopen 2 jaar geen problemen zijn ontstaan met Aves producten en ik ben er tevens van overtuigd dat dit ook nooit zal gebeuren in de toekomst aangezien Beaphar zich wel degelijk bekommert om wetgeving en productkwaliteit tijdens productie.
Ik hoop dat ik u hiermee gerust heb gesteld aangaande het gebruik van Aves producten bij uw Lorries, en ik hoop ook zeker dat u nog jarenlang ons voer blijft kopen. Mocht u nog vragen hebben, belt u mij dan gerust. Ons telefoonnummer is 0572-348834. Vraagt u in dat geval direct naar mij.

Als laatste punt hoop ik dat u deze mail verder wilt verspreiden, en als u dat wilt zelfs als reactie op het verhaal van Dhr. Dasselaar wilt plaatsen.

Met vriendelijke groet,


Daan Aa
Directeur

Beaphar B.V.
Postbus 7, 8100 AA Raalte
Drostenkamp 3, 8101 BX Raalte
Holland

edit webmaster : naam vorige eigenaar verwijderd


Dit bericht is door moderator agabird aangepast

molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2008-06-19 - 20:51:39 send message to molineti

Hallo Daa,

Nu u er toch benthappy :) een paar vraagjes?

Is het avesopfok veranderd sinds de overname?

Zijn de grondstoffen hetzelfde gebleven?

Zijn er andere of meer conserveermiddellen toegevoegd?

Ik vraag dit omdat:Ik vindt de kleur zo veranderd,en de houdbaarheidsdatum(eerst extra lang in de diepvries)nu volgens mij ook zonder diepvries langer.

Zo maar wat vraagjes van een al ,,eeuwenlange,, aves gebruiker.

Groeten Rene

P.S hebben andere ook misschien een verandering in het product waar genomen,of hebben ergens twijfels over?



daa
Website Member
Posts :2

Website Member
2008-06-22 - 21:49:35 send message to daa

Beste Rene,

bedankt voor je bericht. Ik zal zo kort mogelijk antwoord geven op je vragen.

We gebruiken nog steeds dezelfde recepturen en ook dezelfde grondstofleveranciers als voorheen. Daar zijn dus geen wijzigingen in opgetreden, het voer is dus nog steeds identiek (zowel Aves opfok als alle andere Aves producten).

Doordat we als bedrijf aan een aantal richtlijnen moeten voldoen voor de etikettering van diervoeders zijn er qua houdbaarheid wel een paar wijzigingen. Het bewaren van het voer in de diepvries en daardoor het verkrijgen van een langere houdbaarheid is volgens de nederlandse diervoederwet niet toegestaan, dus vandaar dat die zin is verdwenen. We hebben het voer in een houdbaarheidstest gezet en daar komt dan uit dat het voer ook zonder diepvries na 2 jaar nog prima is.

Nu heb je het over een kleurverschil ten opzichte van vroeger. Dat is wel wat vreemd, dus ik zal het uitzoeken. Het kan aan de lichtinvloed liggen. Voorheen waren de verpakkingen doorzichtig, en nu zit dit in een witte pot die UV straling tegen houdt. Mogelijk komt het kleurverschil daarvan. Mocht ik iets tegenkomen, dan laat ik het weten.

Met vriendelijke groet,

Daan



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 210 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede