Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > vogels die hun eieren onderwoelen Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : vogels die hun eieren onderwoelen
kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2004-04-21 - 09:50:47 send message to kurt fierens

Ik heb een aantal bergparkieten die steeds hun eieren onderwoelen in de nestvulling. Ze blijven dit doen. Wat kun je hier aan doen buiten de eieren te rapen en trachten te wachten tot ze op kalkeieren broeden? Dit is de eerste keer dat ze woont, zou dit na de jaren wijzigen?
Verder heb ik bij mij en kenissen geconstateerd dat er vogels zijn die voorheen zeer goed hun jongen grootbrachten en nu plots de eieren bij het leggen opeten. Heeft iemand hier een verklaring voor. De vogels worden niet vaak gestoord en de voeding is optimaal, volledig overeengestemd met mijn dierenarts gespecialiseerd in krombekken. Dus van vitaminetekort of voeding problemen kan geen sprake zijn, anders zouden mijn andere paren dit ook doen.


frensie
Website Member
Posts :141

Website Member
2004-04-21 - 13:54:37 send message to frensie

ik zou er wat minder nestmateriaal in doen zo dat de eieren er niet onder kunnen komen te liggen.
en wat het opvreten van de eieren betreft gebeurt hier bij mij ook zomaar ineens,ik weet het niet wat dat is.


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2004-04-21 - 14:41:34 send message to kurt fierens

Blijkbaar zijn er weinig mensen die het probleem eieren / jong opeten kunnen oplossen. Zelfs mijn dierenarts weet hier geen antwoord op


Mario
Oud Lid
Posts :436

Oud Lid
2004-04-21 - 15:11:10 send message to Mario

Als ze hun eieren opeten vevang dan eens de eieren door oude rotte eieren als ze die eens zullen openbijten zal het snel gedaan zijn met eieren te eten,als je geen rotte hebt dan kan je eens een paar eieren voorzichtig leegmaken en wat zout of peper in doen daar houden ze ook niet van.


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2004-04-21 - 15:27:04 send message to kurt fierens

Mario,

Heb ik ook al aan gedacht. Ga ik eens uittesten.

Kurt


sansear
Oud Lid
Posts :46

Oud Lid
2004-04-21 - 15:38:56 send message to sansear

Kies liever voor kunsteieren, rotte eieren lijkt me niet echt gezond. Meestal heeft het opeten van de eieren te maken met voedings gebreken in combinatie met gedragsstoornissen. Watbetreft de eerste vraag. Inderdaad wat minder nestmateriaal, kuiltje in het midden vrezen.

succes


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2004-04-21 - 15:56:57 send message to kurt fierens

Met kunsteieren heb ik het al geprobeerd, meestal gaan ze dan na een tijdje broeden. Maar nu heb ik dus een paar dat gewoon de kunsteieren onderwoelt. Dus die eieren gevuld met mosterd (heb ik gelezen) zou een hulpmiddel kunnen zijn. Natuurlijk zou ik liever weten wat de oorzaak is. Dan kon ik daar iets aan doen. Maar niemand heeft daar een antwoord op. Als ik mijn voeding en verzorging voorleg aan mijn dierenarts zegt hij dat alles 100% in orde is en dat blijkt ook uit mijn andere paren die het wel perfect doen.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-04-21 - 16:47:03 send message to Karel

Hopeloos probleem Kurt. Als een vogel eenmaal van een dooier heeft geproefd......Mosterdeieren helpen wel eens, maar niet altijd.
Het onderwoelen van de eieren heeft te maken met een soort "over-broedsheid". De pop wil dan al een nieuw legsel beginnen voordat ze het eerste heeft bebroed. Je zou inderdaad kunnen proberen de bodemlaag te verminderen, de eieren even te vervangen door kunsteieren en de man tijdelijk uit te vangen. Zodra ze broedt kunnen de eieren terug en een dag later mag de man er ook weer bij. Sterkte en succes.


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2004-04-22 - 10:24:05 send message to kurt fierens

Bedankt Karel,

Het is soms echt een hopeloos geval omdat iedere kweker er wel mee te kampen heeft gehad en er inderdaad weinig aan te doen is. Ik ga de voorgestelde methodes is toepassen. Dat met de kunsteieren paste ik al lang toe en heden is een princes of Wales die haar eieren stuk deed (of de man) juist gaan broeden op de kalkeieren ik heb er echte eieren onder gestoken en ze blijft broeden nu. Maar meestal durven die paren ook problemen vertonen bij het uitkomen van de jongen, dus dit is nog even afwachten. Zal via het forum wel laten horen hoe de experimenten zijn afgelopen, want hier hebben veel mensen baat bij.



oppie
Website Member
Posts :12

Website Member
2004-04-22 - 13:35:08 send message to oppie

Kurt,
Ik ken het probleem. Mijn ervaring is dat de poppen niet goed weten hoe ze met de eieren om moeten gaan. Ze keren ze niet en het uitkomst% is zeer laag. Ook na langere tijd treedt geen verbetering in. Datzelfde geld voor vogels die eieren eten en jongen plukken. Ik heb van alles geprobeerd maar helpen doet het niet. Ook mijn vogels komen niets te kort anders had ik dat probleem ook bij andere paren moeten hebben. Overigens komt soortgelijke problematiek ook bij tropen voor, waar ze van narigheid meeuwen gebruiken op het probleem op te lossen.


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2004-04-22 - 14:40:10 send message to kurt fierens

Tja,
Dus duidelijk een probleem waar degene die een oplossing vind zeer populair zal zijn (als er ooit een oplossing gevonden wordt) Mijn standpunt is dat iedere vogel van natuur uit een goede vogel is en dat al die kwaaltjes die in avicultuur zich voordoen te wijten is aan de mens en zijn verzorging /huisvesting. Want in de natuur komt dit niet voor. Daarom tracht ik via dit forum zoveel mogelijk reacties te krijgen zodanig men van alles kan uit testen en zelf de oorzaak kan vinden (en eventueel oplossing)
alvast bedankt voor al diegene die al gereageerd hebben en hopelijk zijn er nog mensen die hun reactie hierover kwijt willen.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-05-01 - 00:06:13 send message to Karel

Is niet helemaal waar Kurt. In de natuur komt dit soort problemen ook voor. Biologen staan vaak voor dezelfde raadsels als wij.
Overigens kun je, als Oppie gelijk heeft en de eieren slecht worden bebroed en gekeerd, de eieren ook in de broedmachine leggen en pas terugleggen vlak voordat ze moeten uitkomen.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 225 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede