Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Potlootventer! Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Potlootventer!
Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-03-15 - 16:48:09

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Mijn Sjors is een "Potlootventer" dwangmatige plukker.
Nu krijgt hij vanaf deze week een middel gelijk aan prozak. Ik heb gehoort dat het op tv is geweest maar vraag mij af of er mensen zijn die ervaring hebben met ernstige plukkers en die prozak hebben gegeven?

PS! Mijn Sjors is een Ara maracana


angelique
Website Member
Posts :124

Website Member
2004-03-15 - 16:58:18

Het verhaal dat een papegaai prozac krijgt is mij niet vreemd.
Ik heb laatst een hele documentaire erover bekeken.
Prozac schrijft een dierenarts vaan voor mij papegaaien die zich plukken die aan ernstige depressiviteit lijden.
Vrag jouw vogelarts ook eens naar de voor's en tegens.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-03-15 - 17:11:03

Mijn vogel krijgt de prozac uitraard van de dierenarts. Mijn vraag is voornamelijk bedoeld om de ervaringen van (ex)gebruikers van het middel op vogels te horen. Wel bedankt voor de snelle reactie


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2004-03-16 - 16:45:19

shocked 8O fucking shit zeg prozac aan een papegaai geven ik heb een grijze gehad die zich helemaal lijp plukte ik heb het op gelost door de papegaai te laten wennen aan een ander voer in dit geval X-travital het is het zelfde als het opvoeden van een hond je kan hem laten wennen aan 65 keer uitgelaten worden of gewoon netjes 3x als je een papegaai leert dat hij de hele dag aandacht krijgt eist hij dit ook ik heb mijn eigen plukker laten wennen aan elke avond van 19:00 uur tot en met 21:00 uur non stop spelletjes en alleen aandacht voor hem duurt een poosje maar hij zit weer prachtig in de veren mijn mening grijp niet te snel naar prozac valium of what so ever wink ;)

groetjes arjan


Mario
Oud Lid
Posts :436

Oud Lid
2004-03-16 - 21:22:45

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Hahaha prozac aan papegaaien, antibiotica en aminozuren aan TT-vogels, creatine aan duiven,EPO aan renners,amfetamines aan lopers en anabole steroiden aan bodybuilders welkom in het paradijs voor illegale producten...happy :)laugh :Drazz :pwink ;)shocked 8O


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-03-16 - 21:34:58

Prozac = een middel dat onder toezicht van de dierenarts wordt gegeven en is dus duidelijk niet illegaal! Laat dat even duidelijk zijn.
Ik werk ook al lang genoeg met papegaaien om te weten dat je niet meteen naar dit soort middelen moet grijpen. Echter, mijn vogel heb ik zo gekocht en zowel de vorige eigenaar als ik hebben tot op heden geen natuurlijke manier gevonden om de vogel te helpen. Voor ik dus echt dit middel wil toedienen wil ik dus graag serieus reacties zien te vinden van mensen die ervaring met deze therapie hebben.


Mario
Oud Lid
Posts :436

Oud Lid
2004-03-17 - 15:05:51

Heb je al eens gelezen wat prozac op lange termijn met mensen kan doen?Laat staan met vogels... geluk kunnen ze geen strop maken.happy :)laugh :Dwink ;)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-03-17 - 16:41:18

Dit bericht is 1 keer gewijzigd




Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-03-17 - 16:46:56

happy :)

Een maracana uit zich nogal snel met plukken.
Ons kweekkoppel ziet er werkelijk het gehele jaar perfect uit.
Maar zodra de pop gaat broeden op haar eitjes zien we na een tiental dagen dat het mannetje ongeduldig word en plukt dan wel wat veertjes.
Het duurt hem gewoon te lang, maar zodra de baby's geboren worden dan slaat hij als een blad aan de boom om en plukt zich niet meer.
Hij kan dan een actieve rol gaan vervullen namelijk mee helpen met voeren van de baby's.
In no time zit hij dan ook weer prachtig in zijn verenpak.
Geeft wel aan als je maar een maracana houd, je toch rekening moet houden dat de verveling snel toe kan slaan, met als gevolg dat ze zich eventueel gaan plukken.
In middelen als prozac en dergelijke geloven we niet.
Lijkt me de oplossing die Arjan aandraagt meer diervriendelijker.
Want je weet niet wat het effect op langere termijn zal doen met prozac en dat soort middelen.
Zou zeggen ga opzoek naar een leuke partner voor de maracana, zal zeker deze vogel ten goede komen.
Heel veel wijsheid en succes toegewenst.

wink ;)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-03-17 - 17:02:36

Mario,

Bedankt voor het delen van jouw eigen ervaring!
Wat voor soort vogel had jij en hoeveel prozac gaf jij dit dier? Na hoeveel maanden gebruik kreeg jou vogel deze drang tot zelfvernietiging?

Ik zal de situatie even schetsen om dergelijke opmerkingen te voorkomen.
Sjors is een Ara maracana van net 6 jaar. Deze vogel heeft vanaf het nest samen gezeten met zijn zusje. De eigenaar van deze vogels heeft op een gegeven moment besloten om de pop te verkopen (reden onbekend). Sinds die tijd is sjors begonnen met het plukken van zijn veren op de borst. Omdat dit een serieus probleem bleek te worden heeft de eigenaar sjors naar de nieuwe eigenaar van de pop gebracht met de vraag beide vogels weer bij elkaar te zetten om te kijken of het probleem opgelost zou zijn. Dit bleek niet het geval en sjors werd steeds kaler en agresiever. De nieuwe eigenaar van de pop wilde sjors er niet langer bij hebben en heeft hem toen weer teruggebracht naar de eigenaar. Omdat het probleem steeds erger werd en de vogel steeds agresiever hebben ze sjors in een koude garage geplaatst en te koop gezet. Natuurlijk wilde niemand de vogel kopen zoals hij was. De eigenaar heeft op een advertentie van mij gereageerd waarin ik vroeg om dwergara's en bood mij sjors aan voor 150 € met het verhaal wat er aan de hand was. Omdat ik verschillende soorten met dwergara's in één vlucht wil gaan houden (geen kweek) was dat dus een meevaller voor mij(n spaarpot). Doordat sjors al helemaal kaal was is het plaatsen in de volière niet mogelijk vanwege de verhoogde kans op longonsteking en zo. Ik heb dus een super grote kooi aangeschaft voor hem en ben verder gegaan met het zoeken naar een oplossing. Het schoonmaak middel van Lantro leek in juiste dosering te werken maar helaas, de weer doorgekomen veren lagen er na een maand weer uit en hij bleef plukken. Op advies van een vogelspecialist van het academisch ziekenhuis te Utrecht heeft sjors een kraag omgekregen maar deze beet hij zelf kapot. Omdat een andere specialist zei dat de oorzaak duidelijk in het gemis van zijn zusje zat kreeg ik het advies om er een vogel bij te kopen. Ik heb dus een jong mannetje van net een half (nu 1) jaar gekocht en erbij gezet maar ook dit werkt niet. De kraag die ik sjors omdeed blijkt nu zelfs binnen een kwartier kapot te zijn dus ik wil hem deze stress niet meer door laten gaan. Sjors wordt overigens niet alleen steeds kaler maar ook agresiever en heeft al de nodige mensen gebeten die in zijn buurt kwamen. Nu volgt mijn vogelarts ook de ontwikkelingen die er op de hele wereld worden gemaakt op het gebied van vogels en daaruit blijkt dat vogels die prozac krijgen voor een bepaalde periode uit de visuele cirkel komen en stoppen met plukken. Ook na het stoppen van de medicatie blijken de vogels niet opnieuw te beginnen met plukken. Vandaar dus mijn vraag naar de ervaringen van mensen die hier werkelijk mee gewerkt hebben. Voornamelijk de dosering is een belangrijk punt en de duur van gebruik. Wat zijn de ervaringen op langere termijn?

Mijn dank alvast voor de serieuse reacties!



Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-03-17 - 17:24:17

happy :)

Persoonlijk zouden we toch eerder een broedrijpe pop als nieuwe partner gegeven hebben aan Sjors.
Denk toch dat daar meer kans van slagen in zit.

wink ;)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-03-17 - 18:24:18

Snap dat dat de eerste optie zou zijn maar terug bij zijn zus heeft hem alles behalve goed gedaan. Nu wil ik ook niet echt gaan kweken met de vogels dus heb ik alleen mannen zitten.
Het nadeel van een kweekkoppel in de volière is bij ara's dat ze twistziek worden. Ik kan dan de andere vogels er niet meer bij in laten zitten.

Jammer genoeg heb ik ook het geld niet meer voor een pop erbij, dus dit kan ik (nog) niet uitproberen!


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-03-17 - 18:36:33

misschien is dat eigenlijk wel de beste optie.
misschien moet ik het jonge mannetje wel ruilen met iemand voor een brr pop.
maar dan wel zo dat die ook bij een pop komt te zitten?
is het overwegen waard!? wink ;)


sansear
Oud Lid
Posts :46

Oud Lid
2004-03-17 - 22:24:56

Deze optie is misschien lastig, maar kan wel werken als je er wat tijd voor uittrekt. De ara bijt zijn kraag stuk, waarschijnlijk omdat hij be de rand kan, dit is natuurlijk noodzakelijk anders kan hij niet eten. Echter je moet hem in dit geval een kraag om doen die ver voorbij zijn snavel steekt, zodat hij er met zijn snavel niet bij kan. Hij kan op dat moment dus ook niet eten. Dat is voor op de momenten dat je geen zicht hebt op de vogel.

Ben je wel aanwezig dan kan de kraag af, je kan dan met de vogel spelen. Op het moment dat de vogel wil gaan plukken, "nodig" je hem uit om iets leuks te gaan doen. Bijvoorbeeld een wandelingetje door de kamer. Je moet dit proberen te doen vlak voordat de vogel gaat plukken niet als hij al aan het plukken is, dat zou belonen zijn. Verder moet je de vogel 2x daags toestaan te eten. Het beste kan je hem goede pellets voeren, dan weet je zeker dat hij alles binnen krijgt en dat het plukken niet wordt veroorzaakt door foutieve voeding. Ook hiervoor moet de kraag af. De kunst is dat de vogel lang genoeg de kraag draagt, zodat hij het plukken echt afleerd en zich weer leert vermaken met speeltjes (takken, stukjes gekleurd hout, belletjes, jouw en soortgenoten) Zet de vogel bij mooi weer ook buiten, als hij weer wat veren heeft en sproei hem dan dagelijks. Ik weet het, het lijkt makkelijk, maar het is het niet. Geduld, regelmaat en doorzettings kracht. En maar héél soms lukt het nooit.

Succes

Sansear



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 184 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede