Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Na 17 jaar weer jonge Geelvleugel Ara's uitgevlogen in Nederland Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Na 17 jaar weer jonge Geelvleugel Ara's uitgevlogen in Nederland
Araproject
Website Member
Posts :106

Website Member
2007-08-22 - 15:34:32 send message to Araproject

Foto's hier:
http://www.papegaai-ara.nl/2007/08/22/na-17-jaar-weer-jonge-geelvleugel-ara%e2%80%99s-uitgevlogen/

Niet zonder trots, met enorme opluchting en grote vreugde kan Araproject dit jaar dan eindelijk het uitvliegen van 2 jonge Ara's aankondigen. Na 23 dagen in het ei en 3 maanden in het nest zijn dinsdag 21 augustus in alle vroegte de twee jongen een uur na elkaar uitgevlogen.

Met het succesvol uitvliegen van de jongen komt een einde aan de reeks teleurstellingen die de Ara ouders de afgelopen jaren hebben moeten voorduren. Jarenlang werden hun jongen systematisch gestolen. Ook dit jaar werden 3 mannen met een ladder onderaan de nestboom betrapt en weggestuurd. De media aandacht die de diefstal van de jongen vorig jaar kreeg en het instaleren van bewakingscamera's zijn instrument geweest in dit succesvolle broedseizoen. 2 juli kondigde we op onze website aan dat de camera's geïnstalleerd waren en dat het legsel mislukt was. Dit om lieden, die plannen hadden zich wederom aan de jonge ara's in het nest te vergrijpen, te ontmoedigen. Dinsdagochtend,na weken van zenuwen en wakker worden van elke geluid dat 's nachts bij de nestboom te horen was kon eindelijk opgelucht worden ademgehaald. Dit jaar geen nestroof van de ara baby's.

Voor team Araproject breekt nu een nieuwe onzekere periode aan. Tijdens het broeden is het mogelijk de Ara's dagelijks te observeren maar na het uitvliegen van de jongen trekken de vogels er in de weide omgeving op uit. Vluchten van 15 kilometer op een dag zijn geen uitzondering. De papegaaien zijn in het verleden gemeld in Vogelenzang, Zandvoort, Bloemendaal en Haarlem. Ze komen vaak bij mensen in de achtertuin snoepen van fruitbomen. We verzoeken eenieder die de Ara's toevalligerwijs observeert dit via onze website papegaai-ara.nl te melden zodat wij weten dat de Ara's het goed maken.

De jonge ara's zijn herkenbaar aan hun iets kortere staart en donkere ogen. De ogen van de ouders zijn op de pupil na wit.

Het is voor het eerst in minstens 17 jaar dat er jonge ara's uitvliegen in Nederland. Nu de ara's met rust gelaten worden en de populatie weer kan groeien hoopt Araproject dat over enkele jaren de hele groep als goed functionerende eenheid kan worden gerepatrieert naar Midden-Amerika waar deze Geelvleugel Ara's met uitsterven worden bedreigd.

De Ara's zijn uit veiligheidsoverwegingen gechipt en hun geslacht is via een DNA test gedetermineerd. Het zijn een mannetje en een vrouwtje.

Groet,

Roelant Jonker
www.papegaai-ara.nl


pietparkiet 10
Website Member
Posts :631

Website Member
2007-08-22 - 17:08:05 send message to pietparkiet 10

gefeliciteerd maar je bent er nog niet ze eten nog niet zelf ????????????????????????????????????????????????




















Strigiformes
Website Member
Posts :149

Website Member
2007-08-22 - 19:09:20 send message to Strigiformes

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Kan er niks aan doen maar vind het zo'n onzin project.
Begrijp ook niet dat dit mag. Je mag hier in nederland nog geen gekweekte kerkuil loslaten en nu worden er wel Ara's uitgezet.
Terwijl kerkuilen hier van oorsprong wel voorkomen.


Strigiformes
Website Member
Posts :149

Website Member
2007-08-22 - 19:09:25 send message to Strigiformes

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

-voudje-


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2007-08-22 - 19:14:36 send message to Picolet

Het ouderpaar is ook verwant en dus inteelt.

Geweldig kweekresultaat.

Ruud


mezorro
Website Member
Posts :40

Website Member
2007-08-22 - 20:57:15 send message to mezorro

ik snap de reacties niet helemaal, het is geen opgezet kweekprogramma, enkel een toevallig ontsnapte populatie die wordt geobserveerd en voor zover mogelijk tegen verstoring wordt behoed.
ik snap dat het voor een bioloog een unieke kans is om hier studie naar te doen, dat men hier kritisch naar kijkt snap ik, maar om de ongetwijfeld goed bedoelde inzet helemaal af te branden vind ik niet terecht.

wel heb ook ik mijn twijfels over inteelt, maar daar zit geen menselijke bemoeienis achter voor zover ik het kan beoordelen.

wat is het alternatief tegenover de daden van het araproject?
afschieten? nest leeghalen?
vogels vangen en naar de papegaaienopvang brengen?

uitzetten is natuurlijk niet ethisch, maar het betreft hier vogels die per ongeluk in de natuur zijn beland en er het beste er van proberen te maken en dat al jaren doen.

vergelijk het maar met de diverse diersoorten die hier van oorsprong ook niet thuis horen, maar er toch zijn en zichzelf in standhouden, feit is wel dat het ontsnappen nooit had mogen gebeuren, maar dit is niet op het konto van araproject te schrijven.

mischien dat men van het project wat meer kan zeggen over het inteelt aspect.

ik hoop dat het de ouders lukt om de jongen te laten overleven.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2007-08-22 - 21:04:24 send message to molineti

Quote Nu de ara's met rust gelaten worden en de populatie weer kan groeien hoopt Araproject dat over enkele jaren de hele groep als goed functionerende eenheid kan worden gerepatrieert naar Midden-Amerika waar deze Geelvleugel Ara's met uitsterven worden bedreigd

Kun Je niet beter al die (onverwante?)geelvleugelarababys opkopen die voor de huiskamer bedoeld zijn,en die proberen te (vogel) socialiseren en te repatrieren naar Midden Amerika.

Lijkt Mij beter dan wat Je nu doet:Reclame maken/links op Je site zetten van mensen/bedrijven die handelen in deze uiterst bedreigde Ara(volgens Jou zeggen)

Ik blijf het Hypocriet vinden ,en het repatrieren een Utopie


theelepeltje
Website Member
Posts :621

Website Member
2007-08-22 - 21:47:31 send message to theelepeltje

Mooi resultaat, jammer dat het inteelt is. Verder vind ik het zeer spijtig dat je zoveel hand opgevoedde ara's ziet voor in de huiskamer, en amper natuurbroed voor in een mooie voliere. Maarja, geld is voor sommige mensen het enige wat telt.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-08-22 - 22:13:27 send message to johanblok

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Dat is mooi nieuws!

@molinetti:
quote

Kun Je niet beter al die (onverwante?)geelvleugelarababys opkopen die voor de huiskamer bedoeld zijn,en die proberen te (vogel) socialiseren en te repatrieren naar Midden Amerika.


Hm, dat lijkt me de paard achter de wagen spannen: de geldfokkers aanmoedigen om vogels met verkeerde inprenting en socialisering daar neer te zetten.

De normale avicultuur draagt zowiezo bitter weinig tot niets bij aan behoud van vogels in het wild (vaak eerder het tegendeel), laat zich er vaak in het geheel niets aan gelegen liggen. Bij dit project is er tenminste een juiste doelstelling en misschien zelfs een kans.

Als je ziet wat er aan CITES I voor de huiskamer wordt aangeboden dan zou je soms willen dat ze uberhaupt niet meer gehouden mogen worden (of alleen onder zeer strikte voorwaarden).


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-08-22 - 22:25:14 send message to mijnkaketoes.nl

Als het zo doorgaat dan lopen straks hier op de veluwe nog de witte tijger, de zwarte neushoorn, de bengaalse tijger etz rondwink ;)wink ;)razz :p


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2007-08-22 - 22:29:30 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Hm, dat lijkt me de paard achter de wagen spannen: de geldfokkers aanmoedigen om vogels met verkeerde inprenting en socialisering daar neer te zetten.



Maar moet Men wel reclame maken/ links op de site zetten, van mensen/bedrijven die handelen in deze vogels bestemd voor de huiskamer????

Wilde alleen even aangeven hoe hypocriet men kan zijnsad :(

http://www.papegaai-ara.nl/link/#partners


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-08-23 - 00:04:59 send message to johanblok

Volgens mij niet echt reclame (wordt ook geen product aangeprezen of zelfs maar vermeldt dat het om een winkel gaat), alleen een verwijzing naar degene die een verwijzing naar de araprojectsite heeft en dat tussen een hele lange lijst. 'hypocriet' vind ik dan wel erg ver gezocht, zeker vergeleken met de vaak paginagrote advertenties die doorgaans in de diverse papegaaienbladen te vinden zijn.


mezorro
Website Member
Posts :40

Website Member
2007-08-23 - 10:43:45 send message to mezorro

De vogels kunnen er zelf niks aan doen, dat het indertijd is gebeurd is kwalijk, ingrijpen had toen gemoeten, nu is het daarvoor te laat (of je moet de jongen nu vangen)

Ik snap de reactie van bv Henk wel, ik denk er zelf ook zo over, maar ik vind het weer los staan van het project op zich.
Als ik hoorde dat er bij ons in het bos ara's zouden zitten en wellicht nestelen, dan zou ik ook op zoek gaan en observeren, dit kun je een bioloog niet kwalijk nemen, het veranderd immers niks aan het gegeven dat de ara's er toch zijn.

wel maak ik me zorgen over de jongen zijnde broer en zus, als ze overleven en broedrijp worden bestaat de levensgrote kans dat ook zij jongen zullen krijgen (of zijn ze wellicht onvruchtbaar geboren door de verwantschap)

Ik zie het zo : wat zou er anders zijn aan de situatie zonder het project ?
wellicht zelfs meer jongen !! door de website zijn de ara's waarschijnlijk meer bezocht en jongen/eieren weggenomen!!

Wat denkt men dan van de verwilderde halsbandparkieten die tegenwoordig steeds algemener voorkomen ?

Kanttekeningen zijn er inderdaad, maar die zijn er ook te maken over het houden in gevangenschap, hoeveel vogels komen er immers niet in de huiskamer terecht met alle problemen vandien ?
Papegaaienopvang is ook geen oplossing, zie probleem bij de Hortus, benieuwd of men hier al een oplossing voor heeft, we zullen maar hopen dat men ze niet laat ontsnappen!!


pietparkiet 10
Website Member
Posts :631

Website Member
2007-08-23 - 11:30:00 send message to pietparkiet 10

de jonge zijn wel degelijk vruchtbaar en je kan op het eind wel rare jongen krijgen als je maar door blijft gaan met broer en zus kweken


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2007-08-23 - 12:10:07 send message to rupicola

het lijkt wel een soapserie:

Hedenavond kregen we het verontrustend bericht dat één van de jonge Ara's door een hond is aangevallen en verwond door de dierenambulance is opgepikt. Na het uitvliegen gisterenochtend gingen de jongen een onstuimige nacht in met flinke storm. Daarbij is dit jongste jong waarschijnlijk uit de boom gekukeld. De vinders hebben de Ara naar het vogel hospitaal van Haarlem gebracht. Plaatselijk bekend als het Vogel Rampen Fonds.

Nu is het voor wilde ara's geen uitzondering dat ze direct na het uitvliegen in de problemen komen. Dit is de gevaarlijkste periode in het leven van een jonge Ara.

De Ara jongen worden nog maanden bijgevoerd door de ouders en kunnen een dag na het uitvliegen echt nog niet zelfstandig eten. Hun vluchten zijn nog stuntelig en het ontbreekt ze aan voldoende kracht om door een boom te klauteren.

Helaas heeft het Vogel Rampen Fonds hier niet goed bij stil gestaan. De Ara is na inspectie van de wonden weer vrij gelaten. Maar niet in het park waar hij is gevonden maar vlak bij het vogelhospitaal zelf, in Haarlem noord. Zo'n 1,5 kilometer bij zijn ouders vandaan.

Toen team Araproject eindelijk te plaatsen kwam na een hele dag zoeken naar de Ara's zat het jong in een lage boom. Wij hebben hem daar zo lang mogelijk geobserveerd maar konden hem niet bereiken. Tegen de avond als papegaaien van nature elkaar opzoeken voor de nacht begon de vogel korte vluchtjes te doen. Daarbij won hij geleidelijk hoogte en verdween uit ons zicht.

De enig mogelijke redding is dat het jong zijn ouders weer vind. De kans hierop is klein.



Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2007-08-23 - 12:48:32 send message to Niltava

Gaat wel lekker he, misschien wel handiger als het in het amazone gebeurd. Misschien wat minder last van hondenwink :)

quote
Als het zo doorgaat dan lopen straks hier op de veluwe nog de witte tijger, de zwarte neushoorn, de bengaalse tijger etc


Tja hier geen bezwaar tegenmaken en als er korhoenders op de veluwe uitgezet moeten wordn zeuren men dat ze niet genetisch helemaal gelijk zijn met die van de Salandse sad :(



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 215 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede