Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > kweek cana's Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : kweek cana's
keizer
Website Member
Posts :37

Website Member
2005-10-18 - 19:06:32 send message to keizer

Hallo mede-vogelliefhebbers,

Wie van u heeft ervaring met het kweken van de Agapornis cana (ablectanea)? Wanneer zijn deze vogels broedrijp, welk (opfok)voer wordt er verstrekt, etc...

Ik heb op dit moment namelijk een koppel zitten. Het is een jong koppel van dit jaar (geringd). De pop heeft afgelopen dagen al 2 eitjes gelegd. Nu ben ik benieuwd naar kweekervaringen van canakwekend nederland


lilacina
Website Member
Posts :4

Website Member
2005-10-19 - 09:55:54 send message to lilacina

Dag Keizer,

Ik zal proberen eerst je vragen te beantwoorden en daarna nog een paar tips te geven, die mij goed hebben geholpen.

Broedrijp: Ik denk dat cana's op een leeftijd van ongeveer een jaar broedrijp zijn. Ik zelf heb altijd gewacht tot ze ruim een jaar oud waren, alvorens broedblokken te verstrekken. (Ik vind dat je er wel erg vroeg bij bent met het laten broeden).

Voer: Ik voer mijn cana's het hele jaar door Harrison's pellets, fine grind. In de rustperiode half om half adult lifetime en high potency. Tijdens het broeden en het grootbrengen van de jongen alleen high potency. De jongen zelf voer ik het eerste jaar alleen maar high potency.
Verder natuurlijk elke dag vers water.

Nestelen: Bij mij hebben de cana's tot nog toe altijd gebroed in standaard Van Keulen-parkietenblokken. Ik liet hierin altijd wel het tussenschot zitten, zodat je dus een voorportaal hebt en de eigenlijke broedkamer. Cana's zijn nogal kieskeurig wat betreft nestmateriaal. Ik deed daarom altijd een bodem van beukensnippers en "zelfgeschraapte" wilgenschors in de broedkamer. Het popje bouwt hierop dan haar eigen nest, voor zover je daarvan kunt spreken. Cana's gebruiken bij mij nooit wilgenschors e.d., maar ze hebben een voorkeur voor wat dikke, stevige bladeren, zoals laurierskers en rhodondendron. Daarnaast gebruiken ze ook krantenpapier. Het popje snijdt halfronde boogjes van dit materiaal af en transporteert dit vervolgens naar het nest, door het in haar rug- en stuitveren te steken (net als de roseicollis).

Luchtvochtigheid: Mijn ervarig is dat cana's bij het broeden een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Dit mag gerust zo'n 80% zijn.

Broedduur en jongen: Het broeden duurt zo'n drie weken, vanaf het moment dat de pop daadwerkelijk gaat zitten. De jongen blijven zo'n zeven weken in het nest. Het ringen doe ik tussen de 8e en 11e dag met 4.0 mm-ringen.
Het geslachtsverschil is meteen in het nest al te zien. De mannetjes hebben een grijze kop (weliswaar nog niet zo uitgebreid als bij een volwassen man) en de vrouwtjes zijn helemaal groen.
Met name het vrouwtje is behoorlijk agressief tijdens het broeden en de opfok. Ze maakt zich dan zo groot mogelijk en laat een woest blazend,schurend geluid horen.

Nestcontrole: Ik voer altijd nestcontrole uit, vanaf het moment dat ik het broedblok heb gegeven. Ik probeer dit iedere dag te doen. Ik heb nog niet meegemaakt dat hierdoor een nestje is mislukt. Ik trek het blok een stukje buiten de kooi en licht dan het deksel op. Meestal zit de pop vreselijk te blazen en zal ze pas na enige tijd het voorportaal in gaan, waarna je de eieren en jongen kunt bekijken en ringen. In mijn ogen is het een voordeel dat je dit soort blokken rustig kunt verschuiven en de pop altijd een mogelijkheid heeft weg te komen, zonder dat zij jou hoeft te passeren of in jouw richting moet komen. Hoe nestcontrole uitpakt als je het blok ergens af moet halen en van boven in het nest kijkt, terwijl de pop ook omhoog moet om te ontsnappen, weet ik natuurlijk niet.

Vaak begint het popje een tweede ronde en dan is het zaak de jongen van de eerste ronde uit te vangen, zodra ze volledig zelfstandig zijn. Anders heb je kans dat ze worden opgejaagd met alle gevolgen van dien.

Koppelen: Ik heb een speciale kooi gemaakt om koppels te maken. Deze kooi bestaat uit drie delen, van elkaar gescheiden door gaas. Over de lengte van de kooi heb ik een lange stok gemaakt (die dus door alle drie delen loopt). Ik zet een pop in de middelste kooi met aan weerskanten een man. Na enkele dagen is dan al duidelijk te zien welke man de voorkeur geniet. (Je hoeft alleen de hoopjes poep te bekijken die onder de stok liggen. Je zult zien dat dit vooral aan een kant is). Het popje zit het liefst naast de favoriete man.

Nervositeit: Cana's hebben de naam vrij zenuwachtig en wild te zijn. Wat bij mij goed werkt (bij alle vogels trouwens) is je handelingen (voeren, schoonmaken, nestcontrole etc.) rustig uit te voeren, zonder dat je de cana's een blik waardig keurt. Al stuiteren ze alle kanten op, nergens op reageren, gewoon rustig doorgaan. Na een tijdje zul je merken dat ze gewoon blijven zitten. Als ik klaar ben met mijn werkzaamheden, dan pas ga ik contact maken, door met ze te praten e.d.

Baden: Mijn cana's hebben nog nooit willen baden in een bak, daarom sproei ik ze regelmatig nat met een plantenspuit.

Kooien: Tot nog toe heb ik mijn cana's altijd gekweekt in kooien van 120 bij 50 bij 40. Dit ging altijd prima, maar ik was toch ontevreden over het feit dat de beestjes altijd maar binnen zaten. Vandaar dat ik deze zomer ook voor de cana's buitenvolières heb gemaakt. Ze zitten nu in een binnenkooi van 80 bij 80 bij 40 en kunnen via een sluisje naar buiten in een volière van 120 bij 50 bij 200. Overigens is het binnenhok wel verwarmd.

Als je verdere vragen hebt, schroom niet, maar stel ze gewoon.

Groeten,

Jan


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-10-19 - 10:00:10 send message to tonnl

Jan, mag ik jouw reactie gebruiken voor een stukje in ons clubblad? Ik vind het een erg goed en informatief stuk.

Ton Koek
Vogelvereniging Haarlem.


keizer
Website Member
Posts :37

Website Member
2005-10-19 - 10:46:57 send message to keizer

Ton Bedankt,

Aan deze info heb ik wat. In mijn geval zal ik de luchtvochtigheid iets moeten verhogen. Mijn cana's hebben ook de beschikking over een blok met voorportaal. Het was nog niet direct mijn bedoeling om met deze vogels te gaan kweken. Ik heb ze na de koop in een broedkooi gedaan met een nestblok om ze daar alvast aan te wennen met als resultaat tot nu toe drie eitjes. Bij mijn vogels heb ik laurier en wilg verstrekt. Geen van beide wordt meegenomen in de nestkast. Op de bodem van de nestkast heb ik zaagsel. Dit wordt door de pop bijna allemaal verwijderd...

Nogmaals bedankt!!

mvg Henk


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-10-20 - 00:37:55 send message to tonnl

quote
Ton Bedankt,

je bedoelt Jan bedankt... happy :)


keizer
Website Member
Posts :37

Website Member
2005-10-22 - 14:45:02 send message to keizer

Natuurlijk,

Jan Bedankt!!

Mochten er nog andere cana-kwekers zijn met tips, dan zie ik ze graag....



blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2005-10-22 - 21:22:39 send message to blg

lilacina

Dit is nou een stuk ervaring waar je mee verder kunt.


kakatoe
Website Member
Posts :771

Website Member
2005-10-23 - 09:58:27 send message to kakatoe

zo moesten er meerdere mensen zijn die zulke info verstrekken
een goed stuk over de cana's

gr Jan


davy071986
Website Member
Posts :101

Website Member
2011-10-27 - 12:54:31 send message to davy071986

Hallo,

Kan mij iemand vertellen over de boven genoemde informaie nog steeds correct is wat Jan geschreven heeft?

Zelf ben ik zeer geintreseerd in het kweken van de prachtig vogels.


Ramon
Website Member
Posts :476

Website Member
2011-10-27 - 13:10:07 send message to Ramon

Info is nog steeds actueel. Alleen zou ik als beginner voorlopig nog geen Cana‘s aanschaffen als ik jouw was. Eerst ervaring opdoen met de soorten die wat sterker zijn, en makkelijker over gaan tot broeden.

Vr.gr. Ben


davy071986
Website Member
Posts :101

Website Member
2011-10-27 - 13:14:51 send message to davy071986

Hoi,

Scheelt dat me vriendin al jaren bezig is wink ;)
snapje :P


Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2011-10-27 - 14:10:30 send message to Rik

Hoi Davy,

Vergeet niet dat een cana in de verste verte niet is te vergelijken met de andere agaporniden-soorten.

Ik heb er altijd van gedroomd. Het is een prachtig vogeltje. Toen ik ze had heb ik ze datzelfde jaar helaas ook weer weggedaan omdat ze me toch tegenvielen om het navolgende (nervositeit):

quote
Nervositeit: Cana's hebben de naam vrij zenuwachtig en wild te zijn. Wat bij mij goed werkt (bij alle vogels trouwens) is je handelingen (voeren, schoonmaken, nestcontrole etc.) rustig uit te voeren, zonder dat je de cana's een blik waardig keurt. Al stuiteren ze alle kanten op, nergens op reageren, gewoon rustig doorgaan. Na een tijdje zul je merken dat ze gewoon blijven zitten. Als ik klaar ben met mijn werkzaamheden, dan pas ga ik contact maken, door met ze te praten e.d.


Als je de cana een mooi type vogel vindt zou je ook kunnen overwegen om mooie forpussen, misschien zelfs een koppel Xanthops aan te schaffen. Die zijn een stuk relaxter.


Ramon
Website Member
Posts :476

Website Member
2011-10-27 - 14:56:26 send message to Ramon

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het is me al eerder opgevallen dat Davy niet gauw wat aanneemt van een ander. En Davy, zelf heb ik al ruim 40 jaar ervaring met het houden en kweken van verschillende soorten vogels. Waaronder een 7-tal Agaporniden. De Cana is toch verreweg de Agapornis die de meeste zorg behoeft (de Pullaria even niet meegerekend). Net wat Rik zegt, Als je het postuur en formaat van de Cana mooi vindt, probeer het dan eerst eens met de Forpus coelestis. In vele mutaties te krijgen en een stuk makkelijker om te houden en te kweken. De Forpus Xanthops is ook niet één van de makkelijke soorten en tevens behoorlijk prijzig. Daarnaast is het geslachtonderscheid ook wat moeilijker én zijn ze meestal in hun tweede levensjaar pas broedrijp.

Ben


davy071986
Website Member
Posts :101

Website Member
2011-10-27 - 23:00:33 send message to davy071986

Hoi Ramon,

Ik neem zeer zeker wel wat van jullie aan!
Vergeet niet dat ik dit samen met mijn vriendin doe die al wel wat jaren ervaring heeft met agaporniden. Ik stel de vragen om enigzins wat zekerheid te hebben en liever te veel info dan te weinig. Ik denk er liever een jaar over dan dat ik dingen zomaar ga doen, waar je uit eindelijk achter komt dat ik het beter anders had kunnen doen. Ik ben enigIns benieuwd naar het kweken en houden van Cana's gezien de vogel en uitdaging. Ben het met jullie eens dat het verstandiger is om te wachten maar info opdoe kan geen kwaad neem ik aan??


berepret
Website Member
Posts :80

Website Member
2011-10-29 - 08:36:02 send message to berepret

Dank je wel Ramon, voor de waarschwuing richting de Forpus Xanthops. De forpus Coelestis is inderdaad een goed begin wanneer je wilt beginnen. Het is zo jammer wanneer je gelijk moeilijk begint en de vogels binnen de kortste keren weer in de handel verdwijnen. Jouw omschrijving over de Xanthops is helmaal waar. Toch is het de moeite en het geduld meer dan waard. Maar vooral dat laatste, geduld, is iets wat velen helaas niet(meer) hebben.

Verwijzingen of algemene links naar de eigen website zijn niet toegestaan op het forum. Eenmalige vermelding kan echter op:

http://www.vogelarena.com/forum/forum_read.php?id=3000&recordnum=0


Dit bericht is door moderator Karel aangepast


Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 278 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede