Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > ontlastingsonderzoek Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : ontlastingsonderzoek
sopper
Oud Lid
Posts :5

Oud Lid
2003-09-28 - 21:25:53

Wat kan een dierenarts precies zien aan de ontlasting van een vogel?
Ik heb namelijk een mestmonster van m`n vogels weggebracht en nu zegt de dierenarts dat je aan het mest alleen kunt zien of er parrasieten of wormen e.d. in zitten.

Hoe zit het dan met coccidiose en Megabacterie?

Groetjes Ronnie


Clint
Website Member
Posts :70

Website Member
2003-09-29 - 22:45:31

Ik vraag me nu al anderhalve dag af, of er niemand bij;

www.cultuurvogels.nl

je kon vertellen dat coccidiën parasieten zijn.

Sorry Ron, altijd nog graag bereid om wetenswaardigheden te delen.

Met een groet!

Ennuuu, megabacterie is alleen aan te tonen door sectie op het dier te verrichten. Je kan bv. wel controleren of er in de mest onverteerde zaaddelen zitten. Deze wijzen op megabacterie. Vandaar dat vogels die last hebben van megabacterie vaak op de voerbak zijn te vinden. Zekerheid van al dan niet besmetting door megabacterie echter pas na sectie! Net als atoxoplasmose enz. Coccidiose is wel aantoonbaar door parasitair mestonderzoek.


sopper
Oud Lid
Posts :5

Oud Lid
2003-10-03 - 12:35:57

Bedankt Clint. Dus aan een mestonderzoek bij de vogels heb je ook niet heel veel.
Had zeker gedacht dat je aan het mest meer zou kunnen zien.

Groetjes Ronnie


Clint
Website Member
Posts :70

Website Member
2003-10-18 - 21:22:29

Een met een verder gevorderde Megabacterie besmette vogel kan je herkennen aan een "vreetgedrag". Altijd op de etensbak zitten, en toch een steeds scherper borstbeen krijgen. Als je van een dergelijke vogel mestonderzoek laat doen, kan de arts wel wat onverteerde zaaddelen vinden. Dit komt doordat de ziekte die wij Megabacterie noemen, veroorzaakt wordt door een schimmel die op de grens zit van de klier- en spiermaag. Die schimmel veroorzaakt het niet verteren van het voedsel en daardoor het vermageren van de vogel. Vermageren tot de dood volgt. Tenminste, als je er niets aan doet.

Bij een ziekte in je vogelhok is de eerste vereiste een adequate diagnose. Vaak kan dat alleen door middel van sectie op een dood dier. Is die dode vogel er niet, dan is soms wenselijk één of meerdere zieke exemplaren op te offeren. Met de kennis daardoor verkregen door een gespecialiseerde dierenarts kunnen de andere dieren gered worden.
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je drie mogelijkheden aanbevelen;
Universiteit v. Utrecht,
Kliniek voor gezelschapsdieren,
Yalelaan 8 Uithof,
3584CM Utrecht.
Tel. 030-2539411 08.00-12.00 en 13.30-16.30 uur.

Dr. Peter Coutteel,
Dierenartspraktijk Trigenio,
Dorsel 38,
2560 Nijlen.
Tel. 00.32.3-4819255.
coutteel@pandora.be
Bij deze arts hebben je vogels al snel last van Megabacterie, ga ik zelf niet meer heen.

Dr. F. Taillieu, dierenarts,
Vierkeerstraat 20,
8531 Bavikhove.
Tel. 00.32.56-713935.
Deze arts is ondanks het bezwaar van de afstand mijn favoriet.

Voorbehoedend kan je tegen Megabacterie Biologische Appelciderazijn geven. In flesjes van 250 ml te verkrijgen bij AH. Niet zomaar appelazijn, nee alleen het hier voor vermelde produkt! Vijftien milliliter per liter vers drinkwater. Normaliter 1 x per week. In geval van stress (meedoen aan TT's door de vogels, verhuizing of anderszins) tot maximaal 5 x per week.

Nystatine is een algemeen geneesmiddel tegen schimmel. Toets voor de grap op een zoekmachine eens Nystatine in. Je zult versteld staan van wat je tegenkomt, Ron.
Voorlopig weer voldoende naar ik aanneem.
Hopelijk gaat het snel beter met je putters!

Groeten,
Rob.


ford
Website Member
Posts :12

Website Member
2003-10-19 - 11:08:08

Hallo Ron en Clint,

Ik vindt jullie onderwerp wel interessant want nu wordt mijn ingewonnen informatie van destijds in twijfel gebracht.Ik ben destijds geinformeerd dat appelciderazijn op basis was van een soort champagne en dat je dit juist niet mocht gebruiken.Waarschijnlijk wordt men op het verkeerde been gezet omdat de echte appelazijn hier in Nederland moeilijk te verkrijgen is,soms alleen bij zaken met een breed assortiment in paardensportartikelen.Daarom haal ik het speciaal in Duitsland,ook voor andere vogelliefhebbers.Ik persoonlijk verkoop het voor €2.50 per flesje van 750 of 800 cc.Bij de paardenspeciaalzaak betaalde ik €16,00 voor 2,5 liter.Ik hoop dat ik jullie hiermee enigzins heb kunnen informeren.

Groetjes Willem.


Clint
Website Member
Posts :70

Website Member
2003-10-19 - 23:58:33

De heren dierenartsen die mij het verhaal van het aanzuren van de maag hebben verteld, gaven alle aan dat er ALLEEN biologische appelciderazijn gebruikt mocht worden. Gewone appelazijn zou uit den boze zijn. Zelf gebruik ik nu twee jaar de biologische appelciderazijn voor de vogels. Zoals je begrijpt tot volle tevredenheid.
Groet,

Rob.


r.vermulst
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2003-10-20 - 21:55:10

Clint, bedankt voor de informatie. Ik heb inmiddels sectie laten verichten op een putter en nu staat vast dat het om de Megabacterie gaat bij mijn vogels.
Ik heb inderdaad als medicijn Nystatine gekregen, maar ook Erytromycine.

Nu heb ik nog wat vraagjes omtrent de Megabacterie, n.l.
* Is dit bij een vogel geheel te genezen?
* Hoe lang duurt het voor het geheel over is?
* Zijn deze vogels weer goed voor de kweek?

Misschien weet iemand antwoord op deze vragen.
Groeten,

Ronnie


Clint
Website Member
Posts :70

Website Member
2003-10-20 - 23:31:23

Of Megabacterie in het geheel te genezen valt waag ik te betwijfelen. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat het nodig is. Zoals je weet wordt de ziekte die wij Megabacterie noemen veroorzaakt door een schimmel in de maag. Zolang die in slechts geringe mate aanwezig is, doet het weinig kwaad. Je kan je beter afvragen hoe het komt dat de Megabacterie op deze wijze heeft kunnen toeslaan in je hok. Meestal door een samenloop van omstandigheden, waardoor de conditie -en daarmee de weerstand- van de vogels is vermindert.
Op www.birdweb2000.com kan je het artikel "Atoxoplasmose en Megabacterie" nalezen. Ooit heb ik het naar de site van Cultuurvogels gestuurd. Daarin kan je lezen hoe het mij twee jaar geleden is vergaan. Mijn gele kanariepietjes zijn naderhand alleen maar mooier geworden, misschien voldoende antwoord op je laatste vraag.
Groet,
Rob.


r.vermulst
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2003-10-21 - 20:02:31

En heb je met deze vogels die genezen waren weer gewoon verder gekweekt?
Hoe ik er aan ben gekomen weet ik niet, hier zijn de kooien toch altijd zuiver en het voer altijd vers.
De dierenarts vertelde mij overigens, dat eur. vogels in het najaar vaak een leververvetting vertonen. Dit kwam volgens hem dat ze in het najaar een reserve opbouwen. Als er een leververvetting is, dan heeft de vogel automatisch ook minder weerstand omdat de lever het dan niet af zou kunnen.

Alles op een hoop, ik hoop dat ik de ziekte onder controle krijg en dat ik er volgend jaar gewoon mee kan verder kweken.

Groetjes Ronnie


Clint
Website Member
Posts :70

Website Member
2003-10-21 - 20:54:29

Zoals ik al schreef, de kanariepietjes zijn daarna alleen nog maar mooier geworden. Dus met de meesten heb ik gewoon gekweekt. Van de ongeveer honderd vogels die ik toentertijd op hok had, zijn er een 5 tot 10 aan onderdoor gegaan. Met de vogels mee, waarop sectie moest worden verricht.
Waar je bij dergelijke sluipende kwesties rekening moet houden is bv. ventilatie. Bij mij was dat ook een heikel punt. De vogels die je in het schuurtje houdt in de kweekkooien kunnen mogelijk te weinig zuurstof krijgen door een ventilatietekort. Ik zeg niet dat het zo is, maar houdt rekening met de mogelijkheid. Sluit op voorhand niets uit. Loop ALLES nog eens kritisch na, bij voorkeur met een oude rot uit de vogelclub. Zaad, eivoer, grit, maagkiezel, temperatuur, hoeveelheid licht, lengte van de dag, zuurstof, reinheid van de kooien, regelmatig ontsmetten van de vogelkooien, vogelruimtes, muizen en ander ongedierte. Nogmaals, sluit op voorhand niets uit.
Loop je hele handelwijze met en bij de vogels eens met een oude rot na. Twee weten gegarandeerd meer dan één. Neem mijn raad niet als kritiek, maar als raad.
Ik vind het al kloterig als er een "gewoon kanariepietje" op zijn/haar dooie rug ligt. Zeker als het niet nodig was geweest. Bij een stuk of wat prachtige major-putters die dood zijn is het een ramp.
Dus kop op, als je wilt dat het niet weer gebeurt zul je de oorzaak moeten weten. Daar is dus het zoeken naar.

Groet,

Rob.


r.vermulst
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2003-10-21 - 22:22:09

Bedankt voor je info. Ik heb je artikel op Birdweb ook effe gelezen. Mooi artikel trouwens.

Nogmaals, ik hoop dat ik het onder controle krijg, en inderdaad of het nu een kanariepietje is of een putter maakt in dit geval niet uit.

Groetjes Ronnie



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 232 bezoekers op de site, waarvan 2 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede