Sinds kort zijn we een voor ons nieuw project gestart.
Namelijk trachten om tot koloniebroed met grijzeroodstaarten te komen.
We weten maar al te goed dat dit door verschillende kwekers/vogelparken/kweekstations is geprobeerd.
Door vele verslagen heen gelezen te hebben, en contacten via email tot stand gebracht te hebben, denken we een mogelijkheid gevonden te hebben, dat een kans geeft op slagen van dit project.
Klein schalig van opzet, om overzicht te behouden, en hopen dat er voldoende aanwijzingen tevoorschijn komen, om dit goed af te ronden.
Drie koppels zijn hier voor ingezet, jonge sterke vogels, aangekocht voor enkele jaren terug als 1 tot twee jarige vogels wildvang.
Zoals men weet is het altijd moeilijk om een preciese leeftijd aan dit soort vogels te verbinden, maar we gaan ervan uit dat de leeftijd nu zo tussen de 4 a'6 jaar ligt.
Broedrijp zijn ze alle, en hebben tot nu toe geen gelegenheid gehad om zich voort te planten, wel als koppel al die jaren samen door gebracht.
Wat je dan ook ziet nu is dat er niet omgekoppeld word, de samengestelde koppels blijven elkaar trouw, (voorlopig dan).
Verrassend is de verdraagzaamheid naar elkaar toe, terwijl er toch ook imponeer gedrag getoond word, door zowel mannen als poppen.
Maar ondanks dit gedrag, nog geen agressie waar genomen.
Broedblokken, zijn op een manier weg gehangen dat ze enkel vliegend te bereiken zijn, een klein zitstokje van 30 cm zit voor het invlieggat, een van deze blokken is in beslag genomen door een koppel.
De pop brengt steeds meer tijd door in het blok, en de man houd de wacht op het zitstokje, maar laat alle andere met rust.
Hij zit hoog, kijkt op de andere alsware neer, is sterk door het feit, dat als er een man naar hem toe wil om te knokken zeg maar, hij altijd in zijn voordeel is ten opzichte van de aanvliegende man.
Uitermate verassend is het feit, als we ze gevoerd hebben, dat ze alle 6 gezamelijk zonder strijd gaan eten.
Kan veranderen natuurlijk, maar tot nu toe gaat het eigenlijk te makkelijk, dus zullen er nog wel verrassingen in het verschiet liggen.
Rust lijkt ons in deze zeer belangrijk, we hebben ze dan ook op het stilste plekje in de tuin ondergebracht waar ze door niets of niemand gestoord worden.
Afwachten en geduld is nu het motto, maar dat hebben we wel.
Bovenstaande is het begin verslagje, nu zijn we dan al wat verder.
En alles nog steeds in alle rust en gemoedelijkheid onderling.
Horen het jong/jongen? regelmatig krachtig piepen, dus dat gaat ook goed.
Nee we hebben geen intentie om dit met andere papegaaien te proberen, zou niet weten welke soort er voor in aanmerking komt.
Ja, als we het Clingse bos zouden overgazen 25 hectare, dan komt alles in aanmerking, maar laten we dat maar niet doen.
Peter.