1 van mijn Chatarina's heeft een te lange snavel. Hij kan nog wel eten. Maar knagen aan takken helpt niet.
Heeft iemand een idee hoe het komt dat een snavel door groeit en niet zelf afslijpt.
De dierenarts dacht vit. a gebrek maar bij controle in de bek vond de arts dat hij geen vit. a gebrek heeft.
Vaak is er dan een (minieme) afwijking in de stand van de beide snavelhelften. Daardoor kan het gebeuren dat een of beide helften niet voldoende slijten.
Meestal is regelmatig knippen de enige remedie, levenslang. In de dierenwinkel had ik flink wat klanten die zeer regelmatig moesten komen.
Het overkomt opvallend vaak erg tamme vogels, veel vogels die met de hand groot gebracht zijn. Misschien hadden de ouders zo'n vogel wel afgestoten als ze de kans hadden gehad...
Inderdaad de snavel ziet er anders uit kwa structuur. Dit is niet altijd zo geweest.
De vogel is ongv. 11 mnd oud en niet met de hand gevoert of tam. De dierenarts heeft de vogel een druppeltje tegen mijten in ze nek gegeven. Had niet de indruk dat ze er erg veel van af wist. En helaas zit een vogelarts bij mij erg ver weg.
Het groeiproces van de nagels en snavels van de vogels stopt eigenlijk nooit. Door eten en knagen aan bijvoorbeeld takken wordt deze normaal bijgeslepen.
Als een snavel op de een of andere manier verkeerd op elkaar aansluit dan slijten de delen niet goed meer. De oorzaak hiervan kan veel redenen zijn. Als de snavel nu hersteld word dan zal de vogel hier verder geen last meer van hebben. Verkeerd afknippen of slijpen echter kan er oorzaak van zijn dat het na een paar maanden al weer te lang word. Als de snavel geknipt of geslepen word moet er goed op gelet worden dat deze in de juiste vorm wordt gehouden.
quoteKan je de snavel zelf knippen if slijpen? Zoja waar zou ik dan op moeten letten.
Als ik eerlijk ben dan moet ik zeggen dat het wel kan maar dat er veel risico's aan zitten. Zomaar gaan knippen of veilen kan de snavel zware schade toebrengen waardoor de vogel niet meer in staat zal zijn om de snavel goed te gebruiken. Als je het nog nooit gedaan hebt dan zal ik het eerst eens laten doen door een ervaren persoon en goed kijken wat je moet doen en waar je rekening mee moet houden.
Als je vogel een te lange snavel heeft en je denkt dat het nodig is dat deze gekort moet worden vraag dan eerst uitgebreid advies en kijk eerst naar natuurlijke mogelijkheden. Pas als deze niet het gewenste resultaat hebben en je vogel hinder ondervind van de snavel is ingrijpen echt noodzakelijk.
Ben gister bij een vogelarts geweest en er was niets ernstigs aan de hand.
De vogel had een klein wondje aan ze snavel. Ik denk door vechten met een kakariki. Kennelijk doet dat pijn waardoor hij moeilijker eet en ze snavel gebruikt. Daardoor is de snavel iets doorgegroeid.
Hij heeft de snavel iets bij geslepen.