Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Mijn zonparkieten hebben eieren Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Mijn zonparkieten hebben eieren
Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2005-01-09 - 10:02:46 send message to Dennis Fr.

Hallo
op het moment zijn mijn zonparkieten weer aan het broeden ze hebben eitjes gelegd op 1-1-05,3-1-05,5-1-05

dus 3 eitjes.
Nu is het geval dat dit koppel de jongen maar grootbrengd tot 3 weken en daarna worden de jongen aangepikt wacht ik dan nog 2 a 3 dagen word het jong helemaal doodgebeten.
eerlijk gezegd weet ik niet welk van de ouder het doen en wie weet wel allebij.
is er misschien mensen die dit eerder meegemaakt hebben met hun vogels.en hebben jullie er wat aan kunnen doen.

verder heb ik gehoord.dat ik de man of de pop er dan bij weg moet halen maar neemt dan 1 van de ouders de voeding over of?

ik heb bij het eerste nest van deze vogels het jong met de hand opgevoed omdat ik het jong in het blok had gevonden met wondjes op de vleugels,borst,kop,poot ik was toen geschrokken en heb het jong dus zelf opgevoed. paar maand later kregen ze weer een nestje.heb toen de gok genomen van met rust laten in de hoop op een goede afloop.maar helaas doodgebeten ook weer bij 3 weken.
Nu een half jaar later hebben ze hun derde nest.
En je snapt wel ben bang dat weer hetzelfde gebeurd.dus tips erg welkom
Anders ga ik de jongen mits de eieren bevrucht zijn natuurlijk wel weer handopfok doen .want doodbijten laat ik niet meer toe.

Groeten Dennis


pier
Website Member
Posts :57

Website Member
2005-01-09 - 11:12:00 send message to pier

Hoi Dennis

Soortgelijke problemen heb ik gekent met mijn pruimkoppen.Er werden elk jaar 4 of 5 bevruchte eieren gelegd die voorbeeldig uitgebroed werden maar van het moment dat de jongen uitkwamen waren er problemen.Deze jongen werden na korte tijd uit het nestblok geworpen.Wie de dader dan is is moeilijk te zeggen.Wel even vertellen dat dit koppel het eerste broedrijpe jaar mooie jongen op stok had.Dus dat 2de jaar vliegt er een jong uit het blok en dan denk je er zal wel iets aan gescheeld hebben.Maar dat eerste jong volgde door een 2de en ook de rest werd eruit geworpen.Dan word het alweer een jaartje wachten.Het jaar erop hetzelfde probleem en toen heb ik de man eens weggenomen en dit bleek de goede gok te zijn,er werden geen jongen meer uit het blok geworpen.Probleem was nu dat de pop zo vast op haar jongen bleef dat ze maar sporadisch voedsel kregen met als gevolg dat ze na een 10 tal dagen weer dood gingen.Het jaar daar opvolgend ving ik de man al uit 1 dag voor dat het eerste ei moest uitkomen en bijgevolg had hij geen kans meer om de jongen uit het blok te kieperen.Het probleem was nu het voedsel.Daarom heb ik verschillende jaren iets anders gebrobeerd zoals de man in de aanpalende voliere plaatsen,hem in een kooi plaatsen in zijn eigen voliere met de hoop dat de pop naar hem toe zou komen om gevoed te worden maar steeds was het negatief en de jongen gingen weer dood op een leeftijd van ongeveer 10 dagen.Ook heb ik één jaar steeds bijgevoerd in het blok maar ook dat was niet haalbaar ivm mijn werk.In 2004 besloot ik dan de jongen uit het blok te gaan nemen als ze enkele dagen oud zouden zijn.Natuurlijk had ik de man weer in de aanpalende voliere gezet.Na enkele keren nestcontrole gedaan te hebben zag ik steeds dat de jongen de krop mooi gevuld hadden en ik besloot dan ook om ze zo lang mogelijk in het blok te laten.Mijn verbazing werd elke dag groter want de pop bleef nu haar jongen goed voeden.Het waren dit jaar wel (maar) 3 jongen waar het die andere jaren 4 of 5 waren.Of dit er iets mee te maken heeft weet ik niet.Het heeft dus 7 jaar geduurt voor ik een 2de nest jongen op stok had van dit koppel.Waar het nu aan gelegen heeft weet ik niet.De vogels zitten nog steeds in dezelfde voliere met het zelfde kweekblok,voeding of andere zaken zijn ook niet veranderd en ik kan nu maar allen hopen dat er dit jaar weer enkele jongen op stok komen.Zo zie je maar dat je de vogels ook eens enkele jaren de kans moet geven.Na 7 jaar nogeens jongen op stok heeft mij meer plezier gedaan dan de meeste andere jongen die er gekomen zijn.happy :)
Gr.Pierre


parkietenpeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-01-09 - 12:40:34 send message to parkietenpeter

Dennis,
Zelf zou ik ongeacht eventuele gevolgen toch de man dan alvast wegnemen. Er is aan de man of pop nooit een spatje bloed te zien nadat de jongen gepikt zijn? Want dan wist je het zo, natuurlijk.

Bij agaporniden wordt er nog wel eens draad tussen de jongen en de ouwe in het nest geplaatst. De ouwe kunnen dan met hun kop door de draad heen de jonge voeren. Let er dan op dat de maaswijdte groot genoeg is. Of dit bij zonparkieten ook aan te bevelen is, weet ik niet, hier heb ik geen ervaring mee.

Maar je kunt best de man toch wegnemen, vaak is hij ook de dader omdat hij aan een nieuw nest wil(lees paring). De pop zal dan wel geholpen moeten worden met wat extra krachtvoer of vitaminen.

Of natuurlijk gewoon nog eens in de gaten houden en op tijd ingrijpen. Nog een kans.

Succes
wink ;) Peter


dijkkamp
Website Member
Posts :314

Website Member
2005-01-09 - 14:35:43 send message to dijkkamp

quote
In 2004 besloot ik dan de jongen uit het blok te gaan nemen als ze enkele dagen oud zouden zijn.Natuurlijk had ik de man weer in de aanpalende voliere gezet.Na enkele keren nestcontrole gedaan te hebben zag ik steeds dat de jongen de krop mooi gevuld hadden en ik besloot dan ook om ze zo lang mogelijk in het blok te laten.Mijn verbazing werd elke dag groter want de pop bleef nu haar jongen goed voeden.



waar heb je de jongen nu in gedaan dan uit het blok en dan toch nestcontrole snap ik even niet maar zal wel aan mij liggen


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-01-09 - 16:38:47 send message to natasja

volgens mij zijn ze dus het blok niet uitgehaald maar was dit wel het plan wink ;)

Knap trouwens dat je het toch maarliefst 7 jaar afwacht !


Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2005-01-09 - 17:12:42 send message to Dennis Fr.

inderdaad respect.

dit lukt veel kwekers niet oh een jaar niks gedaan weg jullie

Groeten Dennis


pattie
Website Member
Posts :637

Website Member
2005-01-10 - 00:25:45 send message to pattie

Hee dennis..! Wat kosten jouw babyzonnetjes..??


sansear
Oud Lid
Posts :46

Oud Lid
2005-01-10 - 02:31:48 send message to sansear

Misschien is het de moeite waard om eens wat meer licht in het blok te laten komen (paar flinke gaten in het dak of de zijwand). Dit wil weleens helpen. Verder zou je een kleine infrarood camera module kunnen plaatsen (Conrad +/- €75 en je bent klaar) Je kan dan eens zien wat er nou echt precies gebeurt.
Succes en laat ff horen hoe het gaat.

sansear


pier
Website Member
Posts :57

Website Member
2005-01-10 - 10:18:11 send message to pier

Dijkkamp

het was gewoon de bedoeling om in 2004 de vogels met de hand groot te brengen en daar ze nu perfect gevoed werden was dit niet nodig

Pierre


dijkkamp
Website Member
Posts :314

Website Member
2005-01-10 - 12:31:47 send message to dijkkamp

bedank voor de uitleg 2a3 keer gelezen maar niet op die manier



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 179 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede