Nog even een tip over mijten: Het heeft ons veel tijd en geld gekost om achter het volgende te komen (en het lijkt zo simpel).
Altijd gedacht dat wij last hadden van bloedmijten of wel bloedluizen maar trof nooijt een volgezogen rode mijt aan. Vaak wel veel van die witte mijtjes waarvan wij dachten dat dit jonge bloedmijten waren die nog geen bloed gedronken hadden. Dus steeds schoonmaken en bestrijden. Wat blijkt het nu te zijn? De voedermijt waarin de 3 volgende soorten te onderscheiden zijn:
Die mijtjes kom je veel tegen bij kwekers en zijn vaak afkomstig uit aangeleverd voer. Eenmaal binnen kom je er niet meer van af. Het is wel goed in de perken te houden als je oude voerresten regelmatig opruimt.
Er is wel vanaf te komen.
Het voer in plastic bakken doen niet in papieren balen laten staan.
Niet te veel voer opslaan.
Iedere dag de vloer vegen.
Het voer niet te warm opslaan.
En vooral donker.
En droog dus de luchtvochtigheid van het voer beneden de 16% houden.
En als dat allemaal niet helpt een stuk aluin in het voer.
En het belangrijkste een afwasmachine om de lege plastic bakken in af te wassen.
Dat doen we allemaal. We zijn ontzettend hygienisch, Er ligt geen voer op de grond, de kooien zijn schoon, het voer doen we na binnenkomst meteen in plastic tonnen, luchtvochtigheid lekker laag, etc etc. Het is gewoon lastig. Nu het kouder wordt zie je ze meteen veel minder. Maar juli en augustus zijn vervelende maanden. De eitjes van deze beesten, die 9 maanden goed kunnen blijven, komen dan uit. En ook maken we al onze kooien 1 maal per jaar zeer goed schoon, er blijven altijd wel kiertjes waar eitjes in achterblijven en die na de schoonmaak weer heerlijk uitkomen. In ieder geval fijn te weten dat ze onschuldig zijn t.a.v. de vogels en dat ik me troost met de gedachte dat ik veel liever wat voedermijtjes dan bloedmijtjes heb. De voorlichting hierover kan veel beter!