Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Ja, katten richten echt slachtingen aan Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2017-10-12 - 21:48:42 send message to rajar

Hier in de buurt is er een actie gestart om kittens van verwilderde katten te socialiseren. Het gaat om kittens ouder dan 6 weken. Succes ermee. (sarcasme modus uit) Als ze nou een actie starten om de verwilderde katten te vangen en te euthanaseren dan ben ik voor.


Wim B
Website Member
Posts :87

Website Member
2017-10-15 - 13:57:12 send message to Wim B

Probleem met katten speelt regelmatig bij vogel- en duivenliefhebbers. Ook bij mij als vogelliefhebber.
Ik ken duivenliefhebbers die de katten met vallen vangen en vervolgens verdrinken in de sloot achter het huis. Dit gaat mij net iets te ver.
Ben van mening dat ik mijn eigendom mag beschermen. Soms vang ik een kat die zich achter in mijn tuin begeeft en de nodige onrust veroorzaakt bij mijn vogels. Eenmaal in de vangkooi probeer deze waar mogelijk de stuipen op het lijf te jagen door hem te overgieten met water. Blijft de kat terug komen
dan vervolgt verplaatsing naar het dierenasiel.
Ik breng de katten daar annoniem, geef alleen aan dat ze overlast geven.
Soms haalt de eigenaar de kat op en begint het spel opnieuw. Vang ik de kat daarna weer dan is het wat mij betreft een enkele reis richting de maasvlakte.
Op dit moment solliciteert een raskat om verplaatst te worden naar het dierenasiel.
De onruststoker is gisteren weer door mij gespot bij de voliere....





rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2018-07-01 - 14:09:45 send message to rupicola

voor u gevonden:


Onthutsend artikel (2017) over predatie van katten

Dit is een gevoelig onderwerp, maar vanwege de grote impact op de vogelstand is het van belang om niet de ogen hiervoor te sluiten.

Op Facebook zorgde dit onderwerp al voor een flinke discussie. Jaap Graveland heeft echter zeer gedegen tal van onderzoeken naast elkaar gelegd. De bronnen hiervoor staan onder aan het artikel en aanvullende bronnen kunt u hieronder raadplegen.

Berekening van aantal katten in Krimpenerwaard

Berekening 1

Inwoneraantal Krimpenerwaard 83000 (bron: sites van gemeente Krimpenerwaard en Krimpen ad IJssel)

Gemiddeld huishouden bestaat uit 2.2 personen (http://www.clo.nl/indicatoren/nl2114-huishoudens). Dus 37727 huishoudens.

23.2% van huishoudens heeft kat (https://www.rijksoverheid.nl/documen...rensector-2015. Dus 8753 huishoudens met minstens één kat in Krimpenerwaard.

Veel gezinnen hebben meer katten, en rond boerderijen leven er vaak veel meer. Dus uitkomst berekening 1: ca 12000 katten.

Berekening 2

Er zijn 4 miljoen katten in NL. Bronnen: 1.https://www.rijksoverheid.nl/documen...rensector-2015).

2. NRC artikel van 3 oktober 2016: 3-4 miljoen huiskatten en 130.000-1.2 miljoen zwerfkatten.

Oppervlakte van Nederland is 30000 km2. Oppervlak Krimpenerwaard is 160 km2 (zonder de gemeente Krimpen ad IJssel). Dus dat betekent (160/30000) x 4 miljoen is 21000 katten in de Krimpenerwaard.

Uitkomst berekening 2: gemiddelde van 12000 en 21000: ca. 16.000 katten.

Niet alle prooien worden thuisgebracht

1. Dekker en Steen (2015), p. 20: “Hierbij moet vermeld worden dat uit

onderzoek van Loyd blijk dat katten minder dan een kwart van hun prooien naar huis brengt (Loyd &

Hernandez, 2013).”

2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...01489/abstract

Minder dan helft van prooien wordt thuis gebracht.

Thuisgebrachte vogels per kat

https://www.scientias.nl/katten-zijn...n-dit-niet-zo/

Britse wetenschappers hebben twee populaties katten gevolgd in de dorpjes Mawnan Smith en Thornhill. De 43 katten in Mawnan Smith vingen in vier maanden tijd 325 prooien, waarvan 58,6% zoogdieren, zoals muizen en ratten. Maar ook vogels (26,5%) en reptielen (8,7%). De grootste jagers vingen meer dan tien prooien per maand. De 43 katten in Thornhill vingen met z’n allen iets minder prooien.

Berekening obv getallen voor Mawnan Smith: 26,5% van 325 is 86 vogels, dat is 2 vogels per kat. Per vier maanden, dus 6 vogels per jaar.

http://www.sciencedirect.com/science...06320709004133

Nieuw Zeeland: 13,4 prooien per jaar per kat, waarvan grootste deel vogels.

http://www.volkskrant.nl/archief/ned...-poes~a637841/

De Nederlandse poezen eten ca 30 miljoen vogels per jaar. Dus 10 vogels per poes.

The Mammal Society (Engeland) organiseerde in 1997 een uitgebreid onderzoek onder duizend kattenbezitters, verspreid over stad en platteland, die vijf maanden moesten turven met hoeveel en welke prooi hun huisdier thuiskwam. De verdeling naar soorten was zoals hierboven beschreven (ruwweg een derde vogels), en het aantal bedroeg gemiddeld 37 per kat. Dus 12 vogels per kat, per vijf maanden, dus 29 per jaar.

Dit zijn allemaal onderzoeken aan huiskatten. Verwilderde katten doden veel meer prooien. Op Schiermonnikoog is jarenlang intensief onderzoek gedaan naar de 50 verwilderde katten, met oa zenders. De katten doden daar gemiddeld 6000 vogels, dus 120 per kat per jaar. Dekker en Steen (Katten in de Nederlandse natuur, 2015) houden op basis van dit en andere onderzoeken uit op 14-24 prooien per jaar voor huiskatten, en 120-600 voor verwilderde katten.

De schatting van het aantal verwilderde katten is onnauwkeurig, terwijl die katten de meeste vogels doden: de laagste schatting ligt nog aanzienlijk hoger dan de hoogste schatting voor huiskatten.

Voor het artikel in De Waardvogel hebben we als schatting 15 vogels per jaar aangehouden als algemeen gemiddelde voor alle katten bij elkaar. Dat lijkt aan de lage kant, gegeven de studie van Dekker en Steen, en het feit dat lang niet alle prooien worden thuis gebracht. Maar de verschillen tussen de onderzoeken zijn groot, dus het is veilig om aan de lage kant te blijven.


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2018-07-02 - 05:37:43 send message to wiechmann

pak je de lage kant dan zijn het er nog heel veel .


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2018-07-02 - 11:26:37 send message to Antonia

Een kat (vooral van een ander) kan misschien lastig zijn, maar de meeste vogels wennen eraan, en de katten houden wel muizen en ratten weg.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2018-07-02 - 15:36:56 send message to rupicola

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Vogels in avicultuur kunnen inderdaad prima wennen aan eigen/bekende katten, hoewel een en ander wel sterk afhankelijk is van de vogelsoort(en) in kwestie en niet in de laatste plaats ook het gedrag van de betreffende kat of katten.

Inmiddels weten we dat katten behalve muizen en ratten ook tal van andere diersoorten kort houden en dat neemt hier en zelfs wereldwijd echt rampzalige vormen aan.
Nogmaals het gaat hierbij om een vorm van volstrekt onnatuurlijke predatiedruk door miljoenen katten!

Bij gebrek aan grote natuurlijke (apex)predatoren
kunnen kleinere (meso)predatoren zich verder ontwikkelen dan normaal gesproken in een natuurlijke situatie het geval zou zijn.

De kat is een van die mesopredatoren en staat als zodanig overigens ook op de wereldlijst van meest bedreigende predatoren!
Ook om die reden mag het feitelijk te bizar voor woorden heten dat de lobbypartijen het in Den Haag voor elkaar hebben gekregen om de bestrijding van dit gigantische (mondiale) probleem aan banden te leggen!





prodier
Website Member
Posts :27

Website Member
2018-07-03 - 12:13:44 send message to prodier

Volgens mij is schrikdraad gewoon de beste oplossing. Het kattenprobleem ben je toch niet zo gauw vanaf en eens met schrikdraad in aanraking gekomen is zo'n kat wel ff klaar met je vogels. Ik heb zelf katten en deze mogen niet van ons terrein af dus hetzelfde schrikdraad tegen katten, gebruik ik ook om mijn katten thuis te houden. bevalt prima en m'n eigen vogels zijn niet onder de indruk van onze katten. En het scheelt zoooooveel frustratie !


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2018-07-03 - 12:25:38 send message to P.Rooth

Een verademing prodier iemand die zijn/haar katten daar houd waar ze horen .
Thuis .

Er zijn meerderen en heb in het verleden een schrikapparaat verkocht aan een kattenliefhebber met hetzelfde doel als u .


prodier
Website Member
Posts :27

Website Member
2018-07-03 - 20:27:32 send message to prodier

Met het huidige bestand kostbare vogels en dito volieres dat vele liefhebbers hebben vind ik dat een schrikdraad installatie gewoon standaard op je voliere hoort. Anders blijf je gefrustreerd en blijven katten een obsessie voor elke liefhebber want vroeg of laat krijg je er gewoon mee te maken.


henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2018-07-04 - 11:44:19 send message to henkdelaat

Prodier,

Het is toch van de zotte dat vogel liefhebbers hoge kosten moeten maken(is niet alleen de aanschaf van het schrik apparaat maar ook het verbruik,en vele hebben al hoge kosten door het dubbel gaas wat al aangebracht is)voor mensen die hun kat buiten laten lopen zodat ze geen kattenbakken hoeven schoon te maken.

Hier helpt misschien maar één ding kattenbelasting invoeren en verplicht chippen.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2018-07-04 - 13:22:58 send message to rupicola

Dit bericht is 4 keer gewijzigd

Hetgeen katten als onnatuurlijke predatoren veroorzaken in de natuur c.q. jegens inheemse fauna staat in feite los van de verstoringspreventie c.q. bescherming van eigen gehouden dieren/vogels tegen katten en andere potentiële predatoren.
Je zou dit laatste als een hoofdstuk apart kunnen beschouwen. wink ;)


De verantwoordelijkheid van overlast van (buurt)katten ligt primair bij de eigenaar houder, maar tegelijkertijd ligt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van eigen dieren primair bij de eigenaar/houder van die dieren!

De eerste categorie hebben we lang niet altijd in de hand en veroorzaakt derhalve nogal eens wat strubbelingen en frustraties.
De tweede categorie hebben we echter wel in de hand. (maar wordt ook wel eens ietwat te gemakkelijk ter zijde gezet)

Uitgangspunt voor wat betreft die beschermingsmaatregelen is steeds dat het voor predatoren (katten, vossen, marters, ratten, roofvogels etc.) fysiek onmogelijk moet worden gemaakt om bij de gehouden dieren te kunnen komen.


De basis daarvoor is en blijft het gebruik van goede bouwmaterialen voor de verblijven en vooral ook een goede fundering.

Daarnaast een goede kwaliteit gaas, desnoods dubbel aangebracht.

Het overspannen van verblijven met netten is een kostbare maar tamelijk effectieve methode.

Het gebruik van schrikdraad is bij goed doordachte toepassing zeer effectief en zou je inderdaad als 'standaarduitrusting' kunnen aanmerken.

Een hond om en nabij de verblijven doet wonderen.

Ja, zelfs een eigen kat kan een effectieve methode zijn om andere katten weg te houden! De eigen kat is, zoals door Henk al aangegeven, op zijn beurt weer prima op eigen terrein te houden met schrikdraad.


Dan nog een mogelijk ietwat minder bekende stelling:

De problematiek van verstoring/paniek door een predator en bijbehorende gevolgen of ongelukken nemen gemiddeld af naar mate minder dieren in grotere verblijven worden gehouden!
Met andere woorden: er is sneller sprake van paniek in een kleine overbevolkte volière, dan in een groter verblijf met uitwijkmogelijkheden.




henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2018-07-05 - 12:10:19 send message to henkdelaat

rupicola schrijft,

maar tegelijkertijd ligt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van eigen dieren primair bij de eigenaar/houder van die dieren!

Als het zo is wat jij schrijft dan moeten schapenhouders hun weilanden omringen met meters hoge gaas om de wolf bij hun dieren weg te houden.


prodier
Website Member
Posts :27

Website Member
2018-07-05 - 18:11:46 send message to prodier

Beste Henk, natuurlijk heb je gewoon helemaal gelijk laat ik daar heel duidelijk in wezen.
Maar om van alle frustratie af te wezen heb ik het als liefhebber gewoon aangelegd, en wat denk je...? Geen kat meer gezien ! Nou ja behalve m'n eigen katten, maar die gaan het terrein niet af.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2018-07-05 - 19:05:21 send message to rupicola

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

@ Henkdelaat:

Voor commercieel/bedrijfsmatig gehouden dieren is een en ander even iets anders geregeld, maar het moge duidelijk zijn dat wij, als dierhouders, primair zelf verantwoordelijk zijn om onze dieren voor 'gevaren van buitenaf', zoals bijvoorbeeld predatie, te behoeden.

Het is bovendien ook tamelijk lastig om iemand verantwoordelijk te stellen voor schade aan je dieren door een marter, rat of sperwer om maar eens iets te noemen.
In geval van een gedomesticeerde predator als de kat is in principe de eigenaar daarvan verantwoordelijk. Helaas heeft niet elke kat een eigenaar en indien dit wel het geval is valt deze nog wel eens lastig te traceren.
(en ook al vind je de eigenaar wel . . . . .!)

In dit opzicht zijn we het beslist met elkaar eens dat er een verplichting tot chippen van katten zou moeten komen. Aan kattenbelasting kleven nogal wat haken en ogen (handhaving in het bijzonder), waardoor dit er ondanks diverse pogingen daartoe (helaas) nooit door gekomen is.
Wat mij betreft komt dit er alsnog en wordt een en ander aangevuld met een algemeen verbod op loslaten van katten en een mogelijkheid voor afschotmachtigingen (nog liever een afschotplicht) in geval van aanwezigheid van katten in natuurgebieden en in een later stadium zelfs voor loslopende katten in algemene zin.

Anders gesteld: de kat voldoet aan de criteria en zou daarmee niet misstaan op de lijst invasieve uitheemse diersoorten. In dat geval zou er (in Europees verband zelfs) effectiever kunnen worden opgetreden.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2018-07-14 - 17:02:19 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Hier een aardig voorbeeld van hoe er vanuit de kattenliefhebbers wordt geredeneerd:

www.kattenzorgnijmegen.nl/kat-vogelmoordenaar/

mijn reactie: hoeveel bewijs/fotomateriaal van katten met vogels als prooi in de bek en wetenschappelijke onderzoeksgegevens zijn er nodig om de realiteit enigszins te laten landen!!

Maar goed, kijk ook even naar waar men aan het eind van het artikel naar verwijst:

www.waarneming.nl/wn_kat_vangt_nl.php

Hier kun je dus melding maken van een kat met een prooi.

leuk hè, die vooraf geprepareerde opties, waarbij de optie ‘vogel’ in dit kader voor het gemak maar even achterwege is gelaten!

Het is hier niet onmogelijk om een kat met vogelprooi te melden, maar over vooringenomenheid en manipulatie van gegevens gesproken . . .




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 133 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede