Omdat ik hier lees dat er wat misverstanden zijn met voeding,(te veel fruit,groenten,in een bepaald jaargetijde).
Dit is geschreven door één pionier op gebied van voeding voor papegaaien en kaketoes.
Op sommige plaatsen wat aangepast i.v.m. reclame.
In de tweede helft van de jaren '80 is de interesse voor het houden en kweken met papegaaien en kaketoes sterk toegenomen.
In de literatuur worden vaak zeer verschillende adviezen betreffende de voeding van deze vogelsoorten gegeven.
"Hoe is het dagrantsoen van papegaaien en kaketoes samengesteld?'
Op de eerste plaats een vocht rijke voeding (groenvoer, fruit etc), Hierdoor neemt de papegaai te veel "verplicht" water op en te weinig eiwit (groeistof) en koolhydraat/vet (energie stof).
Wordt de vogel dagelijks in hoofdzaak of uitsluitend zo gevoerd, dan leeft de vogel aan de rand van een bestaan minimum.
"Dik zitten", een waterige ontlasting en vermagering door verbruik van de lichaam reserves kunnen uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.
Op de tweede plaats een eenzijdige vetrijke voeding met zonnepitten en andere vetrijke voeder middelen.
Als gevolg hiervan bouwen de papegaaien in de loop van de tijd een eetgewoonte op.
Nu nemen de vogels niet alleen een eenzijdig eiwit op, maar ook een veel te hoog vetgehalte.
Daar de papegaai de zonne pit eerst van de schil ontdoet, zien we het werkelijke vetgehalte; een dagrantsoen met ruim 45% vet.
Wanneer de vogel in een warme omgeving is gehuisvest, wordt met deze voeding een te grote onderhuidse vetlaag gevormd, welke voor een verenkleed hinderlijk kan worden.
De papegaai wordt minder actief en uiteraard als kweek vogel minder geschikt.
Zonnepitten zijn een zeer geliefd voedsel voor papegaaien.
Een zaad mengeling voor papegaaien en kaketoes moet echter niet in hoofdzaak uit deze vetrijke zaden bestaan.
De zaad mengeling voor papegaaien en kaketoes bevat geen mais, gerst, milocorn of pinda's.
Ze bestaat uit zaden, die door papegaaien worden opgenomen, ene goede voedingswaarde hebben en het risico van mogelijke schimmel toxinen, zoals in pinda's uitsluit.
Deze zaad mengeling moet dagelijks in gecontroleerde hoeveelheid worden verstrekt. Het voeren in gecontroleerde hoeveelheden betekent zeker niet "honger lijden".
Er wordt elke dag zoveel zaad verstrekt, zodat bij de volgende voeder beurt het bakje nagenoeg leeg is.
Voeder proeven bij verschillende soorten papegaaien en kaketoes hebben aangetoond, dat op deze wijze meer dan 90% van de zaad mengeling wordt opgenomen.
Vetrijke zaden, zoals zonnepitten, ceder noten en hennep hebben de voorkeur. D.w.z. wanneer niet in gecontroleerde hoeveelheid voer wordt verstrekt, de vogels alleen deze zaad soorten opnemen en dus toch eenzijdig gevoed zijn.
Om een verantwoorde voedselopname te verkrijgen, moeten de papegaaien de zaad mengeling opnemen zoals hij is samengesteld zonder toevoeging van andere zaden.
Tijdens kweek- en ruitijd moet éénvierde deel van het dagrantsoen bestaan uit zacht voer. In de rusttijd is het 2 a 3 maal per week verstrekken van zacht voer voldoende.
Hierin moeten alle noodzakelijke vitaminen, massa- en sporenelementen en voldoende hoogwaardig dierlijk eiwit aanwezig zijn.
Ofschoon papegaaien en kaketoes naar verhouding relatief weinig drinken, moet elke dag vers drinkwater worden verstrekt.
Het gedurende langere tijd verstrekken van te grote hoeveelheden vocht rijke voeder middelen (groenvoer, fruit, kiem zaad etc.) heeft tot gevolg dat onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen.
Daarom mag de liefhebber slechts in beperkte mate vocht rijke voeder middelen aan zaad etende papegaaien en kaketoes verstrekken. Edel papegaaien (en in mindere mate ook amazone papegaaien) vormen hierop een uitzondering en mogen naast de zaad mengeling dagelijks wat meer fruit opnemen.
Tijdens koude perioden (bij vorst) en onverwarmde huisvesting (binnen/buiten) zeker niet te veel vocht rijke voeder middelen verstrekken.
Teveel "verplichte" vocht opname kost de vogel extra energie en gaat ten koste van de conditie!
Dit alles en nog veel meer is te lezen op
www.vanhimbergen.nl bij producten code 8.