Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > dieren bij agapornis Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : dieren bij agapornis
stephen
Website Member
Posts :5

Website Member
2010-03-11 - 18:31:19 send message to stephen

Hallo allemaal, ik vind het zeer hinderlijk dat mijn aga's zo kwistig omgaan met hun eten en dat ik het zo vaak moet opruimen. Daarom hebben ze hier al geopperd dat ik kippen onderaan in de voliére zou laten rondlopen. Ik was er zeker van dat dit niet zou lukken maar nu ben ik geïnteresseerd daarom dacht ik laat ik het even vragen. Zou ik kippen of een ander dier (cavia, konijn, etc.) kunnen zetten zonder dat ze ze te veel lastig vallen? heeft iemand hier ervaring mee?


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-03-11 - 19:21:15 send message to arjandaf

heel kort : beter minder voer verstrekken maar ik zou er zeer zeker geen andere dieren bij zetten je zit met ontlasting van bv : een cavia enz enz


gr arjan


stephen
Website Member
Posts :5

Website Member
2010-03-11 - 19:59:32 send message to stephen

minder eten zou een keuze kunnen zijn maar ik heb het gedaan met afgewogen voeding per dag in meerdere potjes maar er zit een aga bij (een popje) en die is zeer territoriaal, ze tollereerd andere dieren bij haar (op een afstandje welliswaar) maar als er beperkter eten is vliegt ze als bezetene rond van potje naar potje en na een tijdje proberen de andere gewoon niet meer en hebben zij honger vandaar dat ik meer voer zet. En van ontlasting bedoel je daarmee dat ik dat dan zou moeten opruimen of dat het gevaarlijk is voor de vogels?


barraband
Website Member
Posts :306

Website Member
2010-03-11 - 21:07:12 send message to barraband

zeer zeker geen andere dieren erbij in
ivm ziektes
kippen brengen ook ziektes over


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-03-11 - 21:08:36 send message to arjandaf

gewoon blijven voeren wat je nu doet verspilling heb je toch,ik veeg hier 3 x in de week de voliere schoon er ligt altijd wel iets naast geloof ook niet dat dit goed uit te sluiten is je zou over kunnen stappen naar pellets maar vind dat persoonlijk niet compleet genoeg qua voeding en qua bezigheids(therapie ) wat je vogels er aan hebben. en inderdaad mest van cavia.s kippen heel de kinderboerderij is niet gezond voor een collis


stephen
Website Member
Posts :5

Website Member
2010-03-11 - 22:57:49 send message to stephen

ahh ok wink ;) wou het maar weten, maar mijn kippen staan niet ver van mijn aga's af, kan dit kwaad dan?


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2010-03-12 - 08:56:15 send message to Rogert

Je zou de voerbakken ook in een grote bak kunnen zetten. Alles wat er dan uit valt komt in de grote bak en die schud je weer uit in je voerbak.

Of op de grond voeren, kan het voer niet naar de grond vallen want het staat al op de grond. En dan in het zelfde principe als hierboven.

Als je elke avond het voer weg haalt en smorgens weer terug plaatst heb je ook minder last van ongedierte.

Of je moet overwegen om een ander voersysteem te hanteren als voersilo´s met kleine gaten. En dan de helft van de gaten afplakken. Werkt bij mij ook ideaal en ik heb alleen maar verspilling van wat ik te veel voer. Maar dan praten we niet over agapornissen, maar denk wel dat het kan werken.


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-03-12 - 09:07:56 send message to arjandaf

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

hij zit ook met een dominante pop die het voer stevig verdedigd . dus een voer silo lijkt me zeker een afrader. en een bak er onder en dan terug gieten
komt er een beetje opneer dat het voer naast de bak valt ook onder gescheten word en dan weer terug bij het schone voer . vraag: hoeveel agaporniden heb je ?( ik heb ook mijn kippen gewoon los in de tuin lopen dat is geen probleem )


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2010-03-12 - 11:46:45 send message to Rogert

Het probleem van het schijten heb je ook in een standaard open voerbak of voerschaal. Zolang je vogels op de bakranden kunnen gaan zitten kunnen ze ook in de voerbak schijten. Dus dat risico loop je altijd.

En als je met voersilo's werkt kun je ook meerdere silo's gebruiken. Dan heb je geen last van ontlasting in je voerbak en voor de dominante pop is een silo moeilijker te verdedigen omdat vogel uit haar zicht kunnen eten.

Geen enkele oplossing is optimaal maar dat er iets moet veranderen is wel duidelijk.


barraband
Website Member
Posts :306

Website Member
2010-03-12 - 12:06:45 send message to barraband

en als je nou meerdere voer bakken plaatst


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-03-12 - 12:54:38 send message to arjandaf

hij had volgens mij al meerdere voerbakken staan maar niet echt grootte als ik het goed begreep een maatje extra mischien ik heb zelf 3 x 23 cm schalen aan het gaas hangen geen enkel probleem en tja verspilling van voer ga je echt niet tegen


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-03-12 - 12:57:02 send message to arjandaf

rogert,


wat ik niet begrijp in je verhaal : als ze aan het randje kunnen gaan zitten, prima is aanneembaar ,
maar daarvoor zeg je dan kan je het voer weer terug gooien wat nog bruikbaar zou zijn .. kom je volgens mij toch bij licht of ernstiger vervuild voer uit ?


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2010-03-12 - 13:54:57 send message to Rogert

Hoi Arjan,

Vervuiling heb je altijd. Zelfs als een vogel zijn snavel in het voer stopt, of in de voerbak gaat staan kan dat vervuiling geven naar de volgende vogel.
Als de vogel op de rand van de voerbak zit met zijn staart richting voer (bv als deze net klaar is met eten) en dan nog voor het opstijgen zijn ontlasting in de voerbak deponeert dan heb je ook vervuiling.
Wat het is een feit dat dieren na het eten vaak poepen en voor vogels al helemaal. Want het scheelt de vogel aan gewicht om op te stijgen.

Maar als iemand zijn oude voer niet wilt weggooien moet hij rekening houden met vervuiling. Dus ik snap precies wat je bedoeld, Arjan.

Het tegengaan van vervuiling lukt nooit 100 %. Vogel morst zaad -> valt een poepje naast -> volgende vogel staat te dansen in de poep om dat ene gemorste zaadje op te pikken.

Als je dieren gezond zijn kunnen ze wel wat hebben. En het verhoogd de weerstand op het moment dat ze met vervuiling in aanraking komen.

Ik vind geregeld mest in mijn voerbakken terwijl ze overal kunnen poepen. Maar ik geef dan ook mijn vogels elke dag vers voer en hergebruik alleen het voer wat in mijn silo zit.
Maar als je het zonde vind om zaad weg te gooien en je wilt het hergebruiken dan betaal je de prijs met vervuiling.

Het brengt mij wel op het idee om een volgende oplossing aan te dragen: Het idee is om een kastje te maken die aan drie kanten gesloten is met een dakje er boven op en gaas in de onderkant, om daar je voebak in te zetten. En als je dan meerdere kastjes plaatst waarvan de opening een andere kant op staat kunnen je vogels ongemerkt eten zonder dat de dominante pop het allemaal kan overzien.


stephen
Website Member
Posts :5

Website Member
2010-03-12 - 16:01:04 send message to stephen

dat hokjes systeem zou wel kunnen werken, en ik heb inderdaad al meerdere voederbakken staan van ongeveer een 20cm en 15 diep maar ze vliegt zo hard als een bezetene rond dat de andere vogels (behalve haar mannetje) het gewoon niet doen uit angst voor haar dit heb ik niet als ik veel voer heb, dan laat ze het gewoon bij een bakje


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-03-12 - 16:04:06 send message to arjandaf

een bak met ruimte voor zeg 3 grotere bakken met een scherm ertussen prima . maar stephen het hergebruiken van voer zou ik niet doen elke elke vorm van vervuiling is al slecht voor je vogel 1 % of veel meer boeit niets in mijn ogen het moet schoon zijn


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2010-03-12 - 17:52:12 send message to Ton Koek

Nog een mogelijkheid is de (te) dominante vogel aan één kant een beetje kortwieken, bv alleen de buitenste 4 pennen. Ze vliegt dan wat minder makkelijk van bakje naar bakje een tijd lang.
Tegen de tijd dat er weer nieuwe veren aangegroeid zijn, kan het wel eens over zijn.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 222 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede