mmmh het is altijd de vraag in hoeverre het werk van vogelbescherming echt effect heeft. Het is wel zo dat de internationale branche birdlife in het zuiden van Europa actief is tegen deze jachtpraktijken (zie bijv artikel op de bbc website).
Maar het blijft een feit dat de vogelbescherming haar successen optimistisch presenteert
Zonder bescherming waren er misschien helemaal geen lepelaars meer geweest. Dus, ja ik vind het nuttig.
Wij zijn ook niet zo heilig, "wij" vergassen ganzen, we schieten eksters en kraaien dood en we vergiftigen roofvogels.
Gelukkig zijn er ook mensen die zich voor de dieren inspannen.
Ik vind het ook nuttig. Ondanks dat vogels in andere landen afgeschoten of gevangen worden doen ze in Nederland goed werk.
Ze zorgen voor beschermde gebieden, wat niet alleen te gunste komt van de vogels, maar ook van de natuur in zijn algemeenheid. Ze maken mensen bewust van de schoonheid in de lucht. Ze houden soorten in de gaten die kritieke levensverwachting hebben in onze natuur en proberen overheden bewust te maken van het nut van een goed ecosysteem.
Ik denk dat wij in Nederland door zo'n organisatie ons meer bewust zijn geworden van de natuur om ons heen en dat er ook heel veel mensen plezier beleven aan de dieren die ze zien.
Als er ergens in een landschap een zeldzaamheid leeft, dan zijn het dergelijke organisaties die het voor elkaar hebben gekregen dat er geen wegen, woningen of industrie gebouwd mogen worden.
Ik las vanmorgen in de krant dat er in Frankrijk ongeveer 40 lepelaars per jaar sneuvelde door jagers, maar hoeveel worden er per jaar geboren en hoeveel trekken er ook echt naar het zuiden?
En wat doen jagers eigenlijk met geschoten lepelaars? Eten ze die op of is het puur een trofee?