Vogelarena

Log In


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

Inhoud

   
Zoeken
 
   
 
VogelArena.com

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Cites Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Cites
Pionara.nl
Website Member
Posts :309

Website Member
2007-01-22 - 21:39:34 send message to Pionara.nl

Wie weet waar ik een lijst met uitleg kan vinden welke vogels er nu in lijst 1 of 2 staan en wat die A betekent. Ik heb al zitten zoeken op de site van het Minlnv maar kom er niet uit.
Ook op de engelse citessite kan ik alleen de appendices vinden maar wat houd dat nu precies in.

Bas


Pionara.nl
Website Member
Posts :309

Website Member
2007-01-22 - 23:20:18 send message to Pionara.nl

Heb het al gevonden. Maar kan topic niet weghalen.
Peter???


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2007-01-22 - 23:21:42 send message to Daniel

waarom plaats je de link niet happy :)


agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2007-01-22 - 23:22:26 send message to agabird

Ja plaats de link maar happy :) Hebben we er allemaal wat aan.


Pionara.nl
Website Member
Posts :309

Website Member
2007-01-22 - 23:30:53 send message to Pionara.nl

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

ok ok.
http://www.cites.org/eng/resources/species.html

Kun je zoeken op naam , land etc

en op http://www.hetlnvloket.nl/pls/portal30/docs/FOLDER/LNV_LOKET_US/LNV_FRONTEND_PUBLIEK/
FLDR_LASER/FLDR_CIT_010/INFIRC14%20338_0.PDF
(noot: kopieer de link en voeg die in de adresbalk van je browser in)
kunje lezen wat a,b, of c inhoud. en welke soorten erbij horen.
Het zijn maar 81 bladzijdes , dus dat heb jezo uit happy :)

Bas


Dit bericht is door moderator ParkietenPeter aangepast

Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2007-01-23 - 08:21:51 send message to Hawkeye_NL

Database is ook te vinden op de EU site. Dit kan op:
http://sea.unep-wcmc.org/eu/Taxonomy/index.cfm


agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2007-01-23 - 13:17:08 send message to agabird

Dank jullie, altijd handig voor als iemand nog eens op zoek is.


Pionara.nl
Website Member
Posts :309

Website Member
2007-01-23 - 17:56:57 send message to Pionara.nl

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Maar dit is wat ik eigenlijk zocht en heb ik via de mail gekregen.

Algemene informatie over invoer- en (weder) uitvoer van bedreigde uitheemse flora- en fauna

Waar staat CITES voor?
CITES is een Overeenkomst tussen 167 landen, waarin afspraken gemaakt zijn over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten. CITES is een afkorting van de Engelse naam van deze Overeenkomst: Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna. CITES is van toepassing op dieren of planten, of delen of producten hiervan. De handel in CITES-soorten wordt gereguleerd door een vergunningenstelsel. Bedreigde soorten zijn op Appendices/Bijlagen geplaatst. Internationale handel is pas mogelijk wanneer hier toestemming in de vorm van een CITES-in-, uitvoervergunning of een CITES-wederuitvoercertifcaat is verleend. De Europeseregelgeving kent daarnaast nog het EU-certificaat. In Nederland worden CITES-documenten en EU-certificaten verleend door Dienst Regelingen, onderdeel CITES-bureau, Postbus 1191, 3300 BD DORDRECHT. Aan de verlening van deze documenten zijn kosten verbonden op grond van de Regeling tarieven Flora- en faunawet.


Belangrijke definities
Voor een goed begrip van CITES is een aantal definities van belang. Dit zijn de volgende:
Handel Alhoewel bij de Overeenkomst van handel wordt gesproken zijn de bepalingen zowel van toepassing voor zowel particulieren als voor bedrijven of andere instelling. Dit betekent dat voor particulieren dezelfde verplichtingen gelden bij in- en uitvoer, overdracht en bezit als voor handelaren, bedrjiven of andere instellingen.
Specimen elk dier of elke plant, dood of levend, elk deel daarvan en elk daarvan verkregen product, al dan niet in andere goederen vervat
Wild betreft specimens die in het wild zijn voortgebracht of aan het wild zijn onttrokken
F1 (eerste generatie nakweek) omvat specimens die in een gecontroleerde omgeving zijn voortgebracht uit ouders waarvan tenminste één in het wild is voortgebracht of aan het wild is onttrokken
In gevangenschap gefokt en geboren of kunstmatig gekweekt dit omvat de tweede en latere generaties nakweek en dus specimens die in een gecontroleerde omgeving zijn voortgebracht uit ouders die van de eerste of een latere generatie nakweek zijn

Beschermingsniveau’s
Internationaal
CITES kent drie bijlagen met elk een eigen beschermingsniveau. De bijlage waarin een soort is opgenomen, bepaalt of internationale handel is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden.
· Appendix I omvat soorten die, onder meer door internationale handel, met uitsterven bedreigd zijn. Commerciële handelingen met deze soorten zijn niet toegestaan er sprake is van uit het wild afkomstige of eerste generatie nakweek
specimens.
· Appendix II omvat soorten die, onder meer door internationale handel, met uitsterven bedreigd kunnen worden.
· Appendix III omvat soorten waaraan een land, waar zo’n soort voorkomt, bescherming wil bieden om te voorkomen dat deze door internationale handel uitsterft in dat land.
6-8-2004 2

Europees
De Europese Unie (EU) heeft regels opgesteld voor CITES-soorten die voor alle landen die lid zijn van de EU gelden. Deze regels zijn terug te vinden in Verordeningen (nrs. 338/97 en 1808/2001).
Verordening (EG) 1497/2003 bevat de Bijlagen A t/m D, waarin soorten zijn opgenomen, waarop bepaalde regels van kracht zijn.
· De Appendix-I soorten van CITES en een aantal Appendix-II soorten zijn opgenomen in Bijlage A van deze verordening. Ook zijn hierin soorten opgenomen die, bijvoorbeeld in Europa, streng beschermd
worden op grond van Europese richtlijnen. Dit hoeven niet altijd CITES-soorten te zijn.
· De Appendix-II-soorten van CITES zijn grotendeels opgenomen
in Bijlage B;
· De Appendix-III-soorten van CITES zijn grotendeels opgenomen
in Bijlage C;
· Bijlage D bevat niet-CITES-soorten, waarvan men binnen Europa van mening is dat de handel in deze soorten in de gaten gehouden moet worden om te voorkomen dat de internationale handel deze soorten met uitsterven bedreigt.


Wat u moet weten bij het indienen van een
aanvraag
Voor het indienen van een aanvraag is het van belang dat de aanvrager weet op welke Bijlage een soort is opgenomen. Behulpzaam daar bij is de UNEPWCMC Species Database (www.unep-wcmc.org/) Selecteer het onderdeel “species” en type vervolgens legal.

Bijlage A soorten
Invoer in de Europese Gemeenschap alsmede uitvoer en wederuitvoer uit de Europese Gemeenschap van exemplaren van deze soorten is voor commerciële doeleinden verboden wanneer een exemplaar uit het wild afkomstig of van de eerste generatie nakweek is. Vergunningen kunnen wel verleend worden voor exemplaren, gefokt in gevangenschap.
· Zowel het land van uitvoer als het land van invoer moeten een CITES-vergunning hebben verleend, voordat transport mag plaatsvinden.
· Voor eigendomsoverdracht alsmede alle commerciële handelingen zoals het ter verkoop aanbieden binnen de EU (dus ook binnen Nederland) dient in vrijwel alle gevallen een EU-certificaat verleend te zijn.


Bijlage B soorten
Invoer in de Gemeenschap alsmede uitvoer en wederuitvoer uit de Gemeenschap, ook voor commerciële doeleinden, is toegestaan mits de nodige vergunningen zijn verleend. Vaak zijn beperkingen gesteld aan de uitvoer van uit het wild afkomstige dieren of planten door middel van
bijvoorbeeld een uitvoerquotum. Ook komt het voor dat de Europese Commissie invoerverboden heeft ingesteld voor bepaalde soorten uit bepaalde landen. Voor de invoer in de Europese Unie moet vrijwel altijd vóóraf een invoervergunning zijn verleend. Afhandeling van een aanvraag gebeurt onder andere aan de hand van een kopie van de uitvoervergunning van het land v n uitvoer. Een invoervergunning voor uit het wild afkomstige dieren en planten mag pas verleend worden wanneer de wetenschappelijke commissie voor CITES in Nederland of de Wetenschappelijke Studiegroep in
Brussel hierover positief hebben geadviseerd. Voor de uitvoer uit de Europese Unie moet altijd een uitvoervergunning verleend zijn. Onder CITES buiten Europa is het niet verplicht dat ook een invoervergunning is verleend door het importerende land. Het is verstandig na te gaan of het importerende land dit wel vereist. Voor wederuitvoer moet een wederuitvoervergunning zijn verleend. Bij dit soort aanvragen moet het aantoonbaar zijn dat dieren en planten legaal de EU zijn ingevoerd.

Bijlage C soorten
De invoer van Bijlage-C soorten is toegestaan wanneer de importeur een certificaat van oorsprong of een CITES-uitvoervergunning aan de douane kan tonen, tezamen met een door de importeur zelf ingevulde kennisgeving vaninvoer. Een uitvoervergunning is nodig, wanneer de dieren en planten
afkomstig zijn uit het land, dat de betreffende soort in Bijlage III van CITES heeft laten opnemen.
Voor de uitvoer uit de Europese Unie van deze soorten is een CITES uitvoervergunning vereist.


Bijlage D soorten
De invoer van Bijlage-D soorten is toegestaan wanneer de importeur aan de douane een door hemzelf ingevulde kennisgeving van invoer kan overleggen. Voor uitvoer van deze soorten is geen document vereist.


Bezit(sverbod)
In Nederland wordt aan de bepalingen van CITES en de EU-verordeningen middels de Flora- en faunawet nader uitvoering gegeven. Op grond van deze wet is binnen Nederland een bezitsverbod van kracht voor levende dieren die uit het wild afkomstig of van de eerste generatie nakweek zijn, en zijn opgenomen in Bijlage A. Daarnaast geldt een bezitsverbod voor alle katachtigen die zijn opgenomen in Bijlage A, dus ook voor in gevangenschap gefokte en geboren katachtigen én voor de katachtigen die zijn opgenomen in Bijlage 3 bij de Regeling aanwijzing beschermde dier- en plantensoorten Flora- en faunawet. voor alle primaten geldt een bezitsverbod, dus ook voor gekweekte. Ten slotte bestaat een bezitsverbod voor tijgerbot en neushoornhoren (van bepaalde soort en populatie neushoorns). De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kan ontheffing van dit verbod verlenen.


Beslissingstermijn
Een besluit over de afgifte van invoer-, uitvoer-, wederuitvoervergunningen en EU-certificaten wordt, behoudens enkele uitzonderingen, binnen een maand, vanaf de dag dat een aanvraag compleet is bevonden, genomen.


Tenslotte
Informatiebronnen over CITES zijn:
www.minlnv.nl/loket
www.unep-wcmc.org/
www.eu-wildlifetrade.org/
www.cites.org/


Ik heb inmiddels ook de link.
(deze link trekt het beeld erg uit zijn verband. Gezien de complete tekst hier reeds weergegeven is, heb ik de link verijwdert)


Dit bericht is door moderator ParkietenPeter aangepast

catharinakweker
Oud Lid
Posts :86

Oud Lid
2007-01-23 - 19:33:41 send message to catharinakweker

en toen je dit allemaal hebt getypt had je zeker flink last van je vingers neem ik aan
maar toch bedankt voor de topic hier heb ik ook nog wat aan
mvg catharinakweker


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2007-01-23 - 20:12:09 send message to Niltava

ctrl c en ctrl v catharinakweker, belangrijke toetsencombinaties op de computer.
Voorkomen zere vingers wink :)
ctrl plus c = copy
ctrl plus v = plakken

Bedankt voor de info bas


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2007-04-07 - 20:50:48 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Helaas las ik vandaag weer onjuiste informatie betreft cites n de Parkieten Sociteit.

Men zou citespapieren nodig hebben voor de amazone ventralis(hispaniola amazone)

Dit is onjuist.

Een plusminus 10 jaar geleden was dit nog een citesvogel,maar sindsdien niet meer.

Waarschijnlijk ligt de fout niet bij de auteur,maar is het een ouder artikel.

groeten rene



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 144 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede