Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Hoe maak je de perfecte foto van je vogel? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Hoe maak je de perfecte foto van je vogel?
ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-08-23 - 12:55:00 send message to ParkietenPeter

Vaak worden foto's getoont van schitterende resultaten.
Soms ook met de mooiste achtergronden.
Een enkele keer lukt het om de perfecte foto te maken waar de vogel op z'n 'zondags' op staat.

Hoe maak jij de mooiste foto van jouw vogels?
Welke trukjes gebruik je?
Hoe maak je goede foto's op de ouderwetse manier?
(met een fotobewerkingsprogramma is natuurlijk veel te doen, maar nu zonder ingrepen.)


Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2005-08-23 - 13:33:59 send message to Dennis Fr.

de tijd er voor nemen.niet binnen een min.foto en klaar.ga lekker bij je vogels zitten laat ze eerst weer tot rust komen.dan kun je de mooiste plaatjes schieten.

Groeten Dennis


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2005-08-23 - 14:32:02 send message to Rogert

Vroeger gebruikte veel fotograven een speciaal foto hok om vogels, en ook andere dieren te fotograveren. Dit is een hok, waarin een natuurlijke achtergrond gemaakt is, of geschilderd. Dit hok heeft aan de achterzeide ronde hoeken ipv vierkant, zodat het niet opvalt dat de vogel in een hok zit. Wil men een scherpe achtergrond, dan moet de achterwand niet te ver van het te fotograveren object zitten, en levensecht zijn. Bij een wazige achtergrond kan men gewoon een schildering gebruiken.

In dit hok maak je een mooie natuurlijke zitgelegenheid. Het hok is aan de voorkant voorzien van een venster waar je de lens van je fototoestel kan houden. Dit is vaak een scherm met een glasplaat. Zet je camera op een statief, en gebruik als mogelijk een afstandsbediening of een onspannerdraad om de foto van een afstand te kunnen maken. Dit omdat bewegende objecten een korte sluitertijd nodig hebben, en je dan niet door trilling de camera moet bewegen.

De vogel is in eerste instantie wat onrustig, omdat de lens van een camera als het ware een groot oog is (en dat is bedreigend voor de vogel). Als de vogel wat gewend is, kun je op een afstand wat foto's klikken. Als je zelf namelijk achter de camera staat, is dat ook erg bedreigend, en bij een lange fotosessie ook erg vermoeiend.
Op deze manier kun je veel mooie plaatjes schieten, vanuit je luie stoel.

Wil je de vogels in vlucht fotograveren, dan zul je een diepere voliere moeten nemen, waar twee zitstokken in zitten. Een op fotografeer afstand, en een wat lager of hoger (dit maakt wel degelijk uit voor de hoek waarin de vogel komt aanvliegen)en dieper in de voliere. De vogel kan dan alleen van de ene stok naar de andere, dus als je de camera op de voorste stok richt (zo dat de achterste niet zichtbaar is op de foto)kun je de vogel fotograveren op het moment dat deze van stok wisselt, en dan heb je hem in vlucht. Stel je camera dan wel in op sportstand, en zorg voor goede belichting, aangezien deze foto's een zeer korte sluitertijd nodig hebben. Anders krijg je een bewegingseffect (maar dit kan ook heel mooi zijn)
Als je door gaas heen fotografeerd, houd de lens van de camera tegen het gaas. Als de camera scherp steld op het te fotograveren object, dan zal het gaas verdwijnen, mist het niet te dik gaas is. Door zwart of groen gaas is een foto beter te maken dan door aluminiumkleur gaas. Dit geeft een grijze waas op de foto. Dit is tevens een tip voor alle voliere bouwers, door zwarte gaas kun je beter je dieren zien dan door aluminium. (Verf maar eens een stukje gaas zwart, en kijk er dan maar eens door heen)

Bij buitenfotografie kan men het beste fotograveren bij bewolkt weer. Aangezien er dan geen onverwachte of niet opgemerkte schaduw op het te fotograveren object zit. Tenzij je de zon nodig hebt voor een special effect.

Fotografeerd men dieren die in struikgewas zitten, dan moet men rekening houden dat als men de flitser gebruikt, deze tijdens de flits een schaduw van bladeren en takken kan geven die voor het te fotograveren object zitten. Deze schaduw zie je pas bij het ontwikkelen van de foto, of bij digitaal op het schermpje. Dit geldt ook voor flitsen door gaas heen.

Bijnodigdheden voor een mooie foto: vogeltje, camera, geduld, rust en geluk




ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-08-23 - 15:09:10 send message to ParkietenPeter

Dat is nog eens een uitleg. Dank je wel.

Als je kunstlicht moet gebruiken in een foto hok, welk is dat dan en hoe moet het geplaatst worden? Kun je beter niet flitsen, heeft dit nog effect op de kleuren van de vogels?

Alvast dank je wel.


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2005-08-23 - 17:32:35 send message to broto

Flitslicht heeft altijd effect op de kleur, alles licht op, maar wat het meest tegenvalt met flitslicht is schaduw op de achtergrond.

Henk


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2005-08-23 - 21:14:55 send message to Rogert

Als je kunstlicht gebruikt, kun je het beste (als alternatief) twee bouwlampen gebruiken. Het mooiste zou zijn als deze niet gericht zijn op het onderwerp, maar op de muur achter de camera, met als reflectie een witte achtergrond (ik hoop dat je mijn intentie begrijpt). De witte achtergrond reflecteerd het licht als het ware als een spiegel terug op je onderwerp, en geeft een egale verdeling van het licht. Je krijgt als het ware wel een belicht onderwerp, maar geen schaduw (indirekte verlichting). Voorbeeld: bij voetbal zie je altijd een speler met vier schaduwen; omdat de lampen van bovenaf en uit elke hoek van het veld, het veld belicht.
Plaats de lampen altijd boven het onderwerp, zodat eventuele schaduwen altijd naar beneden wijzen. Een schaduw die naar boven wijst, of extreem naar links of rechts is heel onnatuurlijk op een foto.
Dat brengt me tevens op een puntje dat ik nog vergeten ben te vermelden: als je een dierenfoto maakt, zorg er dan altijd voor dat je het dier op ooghoogte fotografeerd. Bij een grondvogel zul je dus moeten gaan liggen. Ook dit is heel onnatuurlijk als je een vogel van onder of boven fotograveerd. Je ziet dit ook gelijk op de foto, en het maakt in veel gevallen de foto niet mooi. Tenzij je bewust een vogel van boven of onder wil fotograferen.

Bij TL-verlichting krijg je altijd een wat warmere kleur op je foto. Een beetje gelig (geel). Dit kan is sommige gevallen een mooi effect geven, maar het doet wel afbreuk aan de intensieve kleuren die veel vogels hebben. Het belangrijkste is gewoon het licht egaal op het onderwerp te schijnen.


erik
Website Member
Posts :141

Website Member
2005-08-23 - 21:28:48 send message to erik

Ik gebruik een fotokast met en blauwe achtergrond ,Ik belicht het object van bovenaf met een soort camera halogeenlamp ,Deze demp ik met een filter van wit melkglas omdat anders het object te vel belicht wordt,Het voordeel van boven af belichten is dat je geen schaduw krijgt op de achterwand alleen op de grond maar dat is niet te zien.

Erik



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 123 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede