Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > agressief gedrag kaketoes Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3
volgende >>>


Auteur Onderwerp : agressief gedrag kaketoes
kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-10 - 11:05:36 send message to kurt fierens

Hallo,

Bij de kaketoes zijn er toch zoveel problemen met mannnen die hun pop toetakelen, zelfs tot de dood toe. Hoe kun je dit voorkomen? Mijn volières zijn allemaal zeer ruim 4-5 m lang op 2-2.5 meter breed en 2.2 meter hoog. De nestblokken zijn voorzien van 2 aparte invlieggaten. De man is gekortwiekt en kan zeer moeilijk vliegen. Er is voldoende afleiding voorzien in de volière zoals knaagtakken, speelgoed, zeer afwisselende voeding. Maar toch is de man soms zo driftig dat hij achter de pop hangt. Na zijn driftbui is het weer plotsklap grote liefde. De man apart plaatsen in een volière is ook een oplossing, maar dan zal er van kweek minder in huis komen. Ik stel dit euvel vast in heel Europa en Amerika. Maar in Australië echter (net zoals een collega van mij onlangs vertelde) stel ik dit niet vast. Zij hebben blijkbaar zulke problemen niet of minder. Mijn vogels worden minimaal gestoord tijdens de dag en krijgen op vaste tijdstippen hun voorzieningen zoals voedsel (zeer uitgebalanceerd zaadmengeling, fruit en groenten mix, grit, sepia, jodiumsteen,...), water, knaagtakken,... Is er iemand die hier meer tips over weet. Ik weet dat dit vrij moeilijk is en dat ik al veel oplossingen opgesomt heb (maar blijken niet veel te helpen), maar er moet toch nog een andere oplossing zijn. Mijn dierenarts stelde voor om de man in de onderbek een slip (via operatie) toe te dienen waardoor de vogel als hij wil uithalen naar de pop dit niet gaat doen door de pijnprikkel die hij krijgt. Maar hier ben ik niet zo'n voorstander van aangezien je dan een vogel verminkt als het ware. Er moeten toch oplossingen zijn waardoor de vogels als paar binnen de zelfde volière kunnen functioneren zonder agressiviteit. Wat doen de Aussies meer dan ons? Of hebben zij ook deze problemen maar worden ze niet zo vaak aangekaart zoals bij ons?

Kurt


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2005-01-10 - 12:52:28 send message to rajar

Bij mijn koppel kleine geelkuiven had ik hier ook last van. Ze zaten in een voliere van 1 m bij 3 m
Door omstandigheden moest ik ze tijdelijk in een kleine kooi zetten. Tot mijn verbazing was het agressieve gedrag direct afgelopen. Ik heb dit later ook bij een koppel salomon kaketoes gedaan en het werkte ook. Je wil je vogels zoveel mogelijk ruimte geven maar dit werkt niet altijd goed.


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-10 - 14:12:04 send message to kurt fierens

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Even een update. Ik heb net bericht gekregen van 2 Australische kwekers en ze vertelde mij dat ze deze problemen ook in Australië hebben. Alle 14 soorten kaketoes dat hij kweekt zijn agressief tov de pop. Met uitzondering van de helmkaketoe waar dit opmerkelijk minder is. Hij vertelde mij dat mijn volières ok waren en de afstanden ook. Het storen van de vogels heeft volgens hem er niets mee te maken aangezien de kaketoes dit bij hem steeds gedaan hebben als er niemand in de buurt was. Blijkbaar kan het zijn dat wij de vogels te goed voederen en dit ze in een te hevige broedlust brengt. Hij heeft mannen gezien die de pop op de grond jagen en daarna heen en weer over de stok lopen alsof ze dit zeer prettig vinden. Hij ging deze discussie aangaan met een Amerikaanse dierenarts en hield mij op de hoogte. Blijkbaar is er maar een methode het kortwieken. Maar dit had ik al gedaan.


Hawkeye_nl
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-01-10 - 17:07:44 send message to Hawkeye_nl

Ik weet dat er wereldwijd al heel veel onderzoeken zijn gedaan naar de oorzaak van het "moorden" van de kaketoe's. Er zijn mensen die jaren lang zonder problemen hun koppels samen hebben zitten maar van de ene dag op de ander blijkt de man de pop ineens aangevallen te hebben of idd zelfs gedood te hebben. Er worden verschillende proeven gedaan met kaketoe mannen die in het verleden al een keer hebben gemoord. Ze worden dan onder ander geknipt en bij de pop gezet om te kijken of de pop hierdoor kans heeft om op tijd te ontsnappen. Helaas is dit nooit een goede oplossing gebleken. Ook worden er testen gedaan met kaketoes in grotere groepen. Bijvoorbeeld 1 man met 3 of 4 poppen. Zelfs dan blijken deze mannen niet anders te worden. Ook nu weer lijken ze de poppen gewoon zonder reden af te maken. Het laatste wat ik erover gehoort heb is dat men probeert om met een kolonie te testen. Of dit betere resultaten heeft opgeleverd weet ik echter niet.

Dit moorden is overigens DE reden dat mijn oom nooit zijn passie voor deze dieren heeft durfen oppakken. Hij had de kaketoe het liefst van alle soorten maar zag enorm op tegen dit probleem. Toch blijven het enorm mooie dieren.

Erwin


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-10 - 18:33:21 send message to johanblok

Ik heb een paar jaar geleden een duits artikel gelezen over de fillipijnse kaketoe waarbij het houden in kolonie werd uitgeprobeerd. Als een koppel gevormd was werden ze zonodig in een aangrenzende aparte voliere gestopt. Dit experiment is min of meer mislukt en leverde absoluut niet minder agressie op. Ik vraag mij eigenlijk af of kaketoe mannetjes in het wild monogaam leven, misschien trekken ze wel rond over enorme afstanden en bezoeken diverse wijfjes zodat meerdere mannetjes op gescheiden tijdstippen voor de broedende/kroost grootbrengende poppen zorgen? Ik verzin maar wat, ik weet niet of daar ooit echt serieus onderzoek naar is gedaan, bijvoorbeeld naar de vliegpatronen van kaketoes.


JAK
Website Member
Posts :83

Website Member
2005-01-10 - 19:16:18 send message to JAK

Is dat voor alle kaketoesoorten zo
Ik ben in het bezit van jonge rose kaketoes
Maakt mij wel ongerust indien deze broedrijp worden


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-01-10 - 20:54:23 send message to Jacqueline

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

happy :)

Het probleem in deze is dat de man eerder broedrijp is/word dan de pop.
Door de afwijzende houding van de pop ten opzichte van de man, veroorzaakt de bekende problemen.
Het is de kunst om de pop iets eerder of minimaal gelijk tijdig broedrijp te krijgen.
Zodra ze toegangkelijk is voor de avance's van de man zijn de problemen opgelost.
Voeding kan hier een belangrijk hulp middel zijn.
Piek met de voeding voor de pop iets eerder, dan bij de man.
De lichamelijke veranderingen bij het broedrijp worden van een pop vergt meer tijd dan bij de man.
Dat dit niet in de natuur voorkomt is begrijpelijk, de pop kan opgaan in de groep,ruimte en dat is niet mogelijk in een koppels gewijs gehouden paar binnen de avicultuur.
Er zijn films over het gedrag van kaketoe's in het wild, heb er een paar van gezien en ik moet zeggen ze leven in vrede met elkaar,tientallen koppels in een boom, die elkaar verzorgen zonder ook maar een spoortje van agresief gedrag.
www.worldparrottrust.org heeft een dergelijke film, denk wel dat je die kunt aanvragen.
Het komt in principe bij alle soorten voor, de een wel veel minder dan de ander, met name de Molukken/Witkuif staan erom bekend.

Een jongere man bij een volwassen pop plaatsen is ook niet de oplossing.
Krijg je alleen maar een gefrusteerde pop van, zij wil wel en hij kan niet.

wink ;)
Peter.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-10 - 21:12:20 send message to johanblok

Ik heb nog nooit gehoord van rose's met dergelijke problemen, maar heb zelf geen ervaring met deze vogels. Ik ben dit weekend nog bij een kweker geweest met diverse koppels, waarvan koppels die al bijna 30 jaar kweken, die dit soort problemen niet heeft gehad.


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-01-10 - 21:33:39 send message to oranjekuif

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Hele mooie dagen in het voorjaar, zijn dagen dat je ze misschien beter binnen kunt houden,of heel goed in de gaten moet houden,de macho mannetjes draaien dan helemaal door(lente in de instrumenten)laugh :Dlaugh :D Vooral de witte kakatoes

rosees zijn het minst agressief van de kakatoes(in algemeen)


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-11 - 09:52:56 send message to kurt fierens

Een ander voorstel van een iets oudere (ervaren) kweker was het volgende: plaats de kaketoe mannen en poppen apart en paar ze pas terug zodanig de pop in broedstemming is. Een methode die graparkietenkwekers ook doen. De man herkent de pop onmiddellijk en meestal is de pop in stemming en heb je minder problemen. Minder, dus nog niet opgelost.
Heeft iemand ervaring met de methode van het splijten van de bek? Zoals die In de VS wordt toegepast?


Hawkeye_nl
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-01-11 - 10:03:51 send message to Hawkeye_nl

quote
Heeft iemand ervaring met de methode van het splijten van de bek? Zoals die In de VS wordt toegepast?

hier heb ik nog niet eerder over gehoort! lijkt de oplossing dan te moeten zitten in het misvormen van het dier?

Erwin


pattie
Website Member
Posts :637

Website Member
2005-01-11 - 10:53:30 send message to pattie

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik lees dit zo en wil verder geen ruzie uitlokken, heb zelf ook geen kakatoe en heb het probleem dus niet maar mensen die iets met de bek van de vogel doen, wat pijn veroorzaakt bij uithalen van de man naar de pop is je reinste dierenmishandeling..! En dat een dieranrts daar aan mee wil werken vind ik nog belachelijker.. Ditt wilde ik graag eventjes kwijt..


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-11 - 11:54:42 send message to kurt fierens

Jullie reactie begrijp ik volkomen , was ook mijn reactie. Mijn dierenarts vertelde mij dat ze deze methode in de VS toepaste en het in 90% van de gevallen lukte. Ik ben hier absoluut geen voorstander van. Hij heeft dit zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar deelde deze techniek mee. Ik zou het inderdaad erg vinden dat dit de enige oplossing zou zijn: man verminken of de man verminkt (doodt) pop. Erg als dit de enige oplossing zou zijn.
Wel vreemd dat (zoals eerder aangehaald),als je ze kleiner huisvest dit probleem nog niet hebt?


Hawkeye_nl
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-01-11 - 11:56:29 send message to Hawkeye_nl

Kurt,

heb jij een dierenarts of een vogelarts?
kan je erachter komen waar zijn informatie vandaan komt?

Erwin


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-11 - 13:30:59 send message to kurt fierens

Erwin,

Mijn dierenarts is Dr. van De Wouwer Ludwig gespecialiseerd in vogels

Kurt


Galah46
Website Member
Posts :188

Website Member
2005-01-11 - 13:45:15 send message to Galah46

Erwin,Kurt,het staat zelfs op internet www.pacifier.com/~birdart/galah/solutions.html



Pagina : 1 2 3
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 439 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede