Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Positief lijst huisdieren Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Positief lijst huisdieren
blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2012-09-21 - 08:04:45

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12973086/__Hond_niet_geschikt_als_huisdier__.html

Hond niet geschikt als huisdier

RICHARD VAN DE CROMMERT - Ruil uw hond maar in voor een muis, fret of eekhoorn. Of zelfs nog liever een serval of een zwijnshert. Die beesten zijn geschikter om als huisdier te houden dan een hond. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Wageningen

In opdracht van staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft de universiteit van Wageningen een lijst van dieren gemaakt die geschikt zijn om als huisdier te houden. Voor een hond is het, net als bij wolven, noodzaak in een groep te leven. Onze trouwe viervoeter heeft zoveel ruimte nodig dat een tuin van bijna 200 vierkante meter noodzaak is.
De politiek wil al 20 jaar een lijst van te houden huisdieren die als basis voor wetgeving moet dienen. „Maar van alle bestaande 5500 soorten zoogdieren mogen er 5492 niet meer gehouden worden”, concludeert Alex Ploeg, adjunct-secretaris van brancheorganisatie Dibevo.

Eens zien of ze onze viervoeter de hond op de blacklist zetten of dat je alleen een hond mag houden als je een tuin hebt.
Volgende stap is natuurlijk voor alle dieren, dus ook voor vogels

Voorlopig rapport Uni Wageningen
http://www.projectasg.wur.nl/Positieflijst/Files/168972.pdf



vogeltje1000
Website Member
Posts :309

Website Member
2012-09-21 - 08:55:34

Een hond beschouwt de familie als roedel het maakt dus niet echt uit of er andere honden zijn.

We hebben een tuin van 6000 meter en onze hond krijgt eten en hoeft niet te jagen en ligt daardoor dus de hele dag te slapen.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2012-09-21 - 11:09:50

Deze uitkomst is natuurlijk heel grappig. (Hondenhouders hoeven zich overigens totaal geen zorgen te maken, want dat komt wel goed.)

Hoe onstaat zoiets en wat moet er nu gebeuren?

De Universiteit van Wageningen (UvW) heeft nogal out of the blue een aantal maatstaven geformuleerd, waaraan men vervolgens (huis)dieren is gaan toetsen.

In 90% van de gevallen kwamen de uitkomsten overeen met de verwachtingen, waardoor de gehanteerde maatstaven juist leken te zijn.
Bij de hond -hét huisdier bij uitstek!- kwam men echter bedrogen uit.

Wat doe je in zo'n geval?

1. Je komt tot de conclusie dat de gehanteerde maatstaven fout of minstens incompleet zijn.

2. Voor de hond wordt een uitzondering gemaakt.

Zeer waarschijnlijk zal voor de UvW optie 1. niet bespreekbaar zijn, zodat de politiek optie 2. zal gaan toepassen in de nieuwe wet.

NB
Dat de gehanteerde maatstaven onjuist zijn, omdat zij op eenzijdige gronden aan "de natuur" zijn gekoppeld, is weer een andere discussie.wink ;)



Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2012-09-21 - 11:28:27

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Wat verontrustend is dat eerdere rapporten voor dit onderwerp ook al veel kritiek kregen op de gebruikte methodologie. Ook hier wordt gekeken naar in hoeverre "gedragbehoeftes" in de natuur aanpassing vereisen in gevangenschap. In de eerste plaats in hoeverre zijn deze behoeftes bekend. Voor heel veel soorten is de wetenschappelijke literatuur erg marginaal. Hoe kom je dan tot een objectieve vergelijking? Verder in hoeverre is bepaald natuurlijk gedrag noodzakelijk in gevangenschap. Denk hierbij bij vogels aan nomadische soorten of trekvogels. Dit is een vorm van gedrag die we nooit en te nimmer kunnen nabootsen in gevangenschap en dit vereist dus een aanpassing van de soort qua gedrag. Maar wat we zien is dat de reden voor deze soorten om nomadisch te zijn of om te trekken verband houdt met voedselaanbod en leefomstandigheden (indien er voldoende voedsel is blijven de soorten vaak op dezelfde plaats). Aangezien we in de avicultuur deze situatie niet willen nabootsen en dus ten alle tijden voldoende voedsel voorzien vervalt ook de noodzaak van dit gedrag. Dit wordt in deze methodologie dus wel als een negatief kenmerk gezien, terwijl veel van deze soorten het juist uitstekend doen in gevangenschap.

Daarnaast wordt er op het ministerie wel gefocust op de "oplossing" positieflijst. Waarom niet een stap ervoor blijven en voor de Duitse oplossing gaan door middel van huisvestingseisen. Ook dan is het heel goed mogelijk om bepaalde soorten uit te sluiten.



Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2012-09-21 - 13:18:03

Kinderen leven toch ook graag in roedels en ze rennen veel. Ideetje.... razz :p


medaar
Geroyeerd
Posts :1001

Geroyeerd
2012-09-21 - 19:44:43

haha : welke zeveraar is die.??
zal eens zeggen wat we moeten (hallo piek en koo)
ik doe lekker wat ik wil .
amaai die kazakkenkeerder.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 157 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede